30-metarski mural s Vatrenima iz Hercegovine putuje na polufinale u Rusiju

30-metarski mural s Vatrenima iz Hercegovine putuje na polufinale u Rusiju
Mural koji je naslikao akademski slikar Branimir Čilić, rodom iz Međugorja, u ponedjeljak je u popodnevnim satima bio izložen u Grudama. Na muralu je naslikano 18 "Vatrenih" koji se pripremaju za polufinalni dvoboj u Rusiji, s izbornikom Zlatkom Dalićem.

Kako prenose Grude-online.info, mural je prvo bio izložen na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a preko Gruda i Međugorja - gdje je blagoslovljen na Križevcu, mural u utorak u večernjim satima putuje za Moskvu. Tamo bi trebao biti postavljen na južnoj tribini stadiona Lužniki u polufinalnom ogledu Hrvatske i Engleske, koja se igra u srijedu u 20:00 sati.

O autoru:
Branimir Čilić (Zagreb, 12. ožujka 1949.) akademski je slikar rodom iz Međugorja, diplomirao je slikarstvo na akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Raula Goldonija. Ovaj samostalni umjetnik iz Zagreba autor je i nekoliko stotina umjetničkih djela uglavnom s religijskom tematikom, a izradio je i ciklus slika-križeva te imao izložbe o stradanju Hrvata diljem RH i BiH. Poznat je po osmišljavanju logotipa i dvaju plakata povodom dolaska Svetog Oca u Dubrovnik.

Branimir Čilić je sa svojim velikim slikama i križevima obišao BiH i Hrvatsku. Autor je i plakata blažene Marije Propetog Isusa Petković.

Naročitu medijsku pažnju doživio je 1999. godine na aukciji koja je u Širokom Brijegu održana za pomoć Hrvatima zatočenim u Haagu. Portret ratnog ministra obrane Gojka Šuška prodao se za čak 350.000 tadašnjih maraka.

Umjetnik Čilić je trenutačno na relaciji Dubrovnik-Grude-Zagreb, a voditelj je Umjetničke udruge "Art 88" koja okuplja umjetnike iz Hrvatske i BiH.