FOTO/VIDEO  109 godina splitskog Hajduka koji posebnu vezu ima s Hercegovinom

Hajduk Hercegovina
Ilustracija / hercegovina.info

Splitski Hajduk danas slavi rođendan. 109 godina je prošlo od kada su splitski studenti Fabijan Kaliterna, Vjekoslav Ivanišević, Lucijan Stella i Ivan Šakić uz pomoć Vladimira Šore i profesora Josipa Barača, koji je klubu i nadjenuo ime Hajduk, osnovali klub koji je identitet grada pod Marjanom.

Hajduk se voli u cijeloj Dalmaciji, Hrvatskoj, ali i šire. Poseban odnos splitski Bili imali su oduvijek i s Hercegovinom.

Još davne 1939. godine, točnije 13. kolovoza, prijateljski susret Hajduk je odigrao s HŠK Zrinjski čemu svjedoče i stare fotografije s te utakmice.

Hajduk Hercegovina

Hajduk Hercegovina

Slavili su tada splitski Bili rezultatom 2:3.

Brojni Hercegovci nosili su dres Hajduka. Među starim generacijama sigurno svi dobro pamte Sulejmana Rebca i Andriju Ankovića. Popularni Sula u Hajduku je u 168 nastupa postigao je ravno 100 golova.

Još uspješniji od Rebca bio je Gabeljanin Andrija Anković. Napadač koji je ušao u legendu, tako što je u 326 nastupa u bijelom dresu postigao čak 250 golova. Danas se u njegovoj Gabeli tradicionalno održava memorijal, a Hajduk je u njegovoj rodnoj kući postavio i spomen ploču.

Krajem 70-ih i početkom 80-ih za Hajduk je igrao još jedan odličan napadač iz Hercegovine, a to je današnji voditelj Hajdukove Akademije Luka Kaliterna, legendarni Boro Primorac.

Primorac je u bijelom dresu zabio 53 pogotka, a strijelac je prvog povijesnog pogotka na novom Hajdukovom stadionu Poljudu davne 1979. godine.

No, jedan Hercegovac, Mostarac, u Splitu je stekao status božanstva, a to je Blaž Baka Slišković. Igrač zbog čijih su poteza mnogi dolazili na utakmice Hajduka. Još i danas se prepričavaju i pregledavaju njegovi fantastični potezi.

Što je značio Hajdukovu navijačkom puku, najbolje govore stihovi popularnog splitskog TBF-a: "Više ni ne pratin balun jer mi je tlaka, nikad više igrača ka šta je bija Baka."

Trag u Hajduku ostavio je i još jedan Mostarac, Mili Hadžiabdić. Posebno mu navijači Bijelih pamte odigravanje utakmice "Ratnog trofeja" na Marakani koju je Hadžiabdić igrao samo nekoliko dana nakon što je izgubio kćer u prometnoj nesreći.

Krajem 90-ih i početkom 2000-ih godina u Hajduku su značajan trag ostavili Stanko Bubalo, Nino Bule i Igor Musa.

U novije vrijeme, nakon trojca, u Hajduku su zaigrali još neki igrači iz Hercegovine poput Nikice Jelavića, Josipa Ćutuka, Josipa Barišića, Marka Bencuna, Zvonimira Kožulja, Josipa Kvesića, Ivana Prskala i drugih.

Sadržaj se učitava...

Posebno se u Hercegovini pamtiti derbi Hajduka i Dinama u sezoni 2000/2001. u kojem su Bijeli slavili 3:1. Dva pogotka za Hajduk u tom susretu je postigao Stanko Bubalo, a jedan Igor Musa.

Čapljinca Ninu Bulu posebno će navijači Hajduka pamtiti po pogotku Romi koji je postigao na Poljudu nakon Krpanovog tunela Zebini.

Sadržaj se učitava...

I dok će se Nino Bule rado sjećati tog pogotka, Igor Musa kaže kako je najljepši trenutak njegove karijere doček nakon osvajanja prvenstva u Varaždinu:

"Hajduk je za mene najveći klub na svijetu i kruna moje karijere. Najviše mi u sjećanju ostaje osvojeni kup, gol protiv Dinama koji je obilježio tih mojih pet sezona na Poljudu, a naročito osvajanje prvenstva 2001. godine i dočeka u Splitu. Taj doček je uistinu nešto nezaboravno, mogu slobodno kazati uz bok dočeku Gorana Ivaniševića. To samo navijači Hajduka i Split mogu prirediti. To je bila čarolija sa 100.000 ljudi", kaže Musa za hercegovina.info.

Hajduk Hercegovina

Nakon toga, Hajduk je osvojio još dvije titule i od tada navijači Hajduka imaju trofejnu sušu od petnaest godina, izuzev dva osvojena kupa.

"Hajduk je godinama u rezultatskoj i upravljačkoj krizi, a dosta je tome kumovao i jedan jak Dinamo koji je bacio Hajduka u drugi plan. To su iskoristili i Rijeka i Osijek, tako da danas nije lako osvojiti ni drugo mjesto. No, dolaskom Maria Stanića i Igora Tudora, na Poljudu su zapuhali neki novi pozitivni vjetrovi. Dosta očekujem od njih i mislim da će uspjeti vratiti Hajduk na pravi put", poručio je Musa.

Prije nekoliko mjeseci u klub je stigao još jedan Mostarac, legendarni Boro Primorac.

"Prije svega me raduje da u Hajduk dolaze ljudi iz nogometa koji su imali velike karijere. Svi znamo kakvu je karijeru Boro Primorac imao i kao igrač, ali i kao trener. Znamo kakvo znanje i iskustvo on ima, i nadam se da će ga uspjeti prenijeti na jedan od najvažnijih faktora u Hajduku, a to je omladinski pogon. Proizvodnja je motor i budućnost kluba", ističe Igor Musa.

Prije nekih mjesec dana Boro Primorac je u Mostaru sa Zrinjskim napravio jedan vid suradnje. Koliko u Hercegovini danas postoji talenata, koji bi jednog dana mogli nastaviti tradiciju igrača iz Hercegovine u Hajduku?

"Raduje me taj potez. Nadam se da će neki naši kvalitetni i talentirani momci krenuti na neke prve provjere i odlaske krenuti usmjereni prema Dalmaciji, odnosno Hajduku, umjesto nekih nižih liga u Njemačkoj. Mislim da je to jedan sasvim prirodan put", kazao je Igor Musa u razgovoru za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.