10 najvećih trenutaka El Clasica

Barcelona i Real su u svojoj bogatoj povijesti odigrali ukupno 208 međusobnih susreta i iako se radi o teškom zadatku, izdvojili smo deset trenutaka koji se najviše pamte.

1. Barcelona - Real Madrid 1:3 (Polufinale Kupa prvaka 1960.)

Momčad madridskog Reala koja je u nizu osvajala naslove prvaka Europe otkako je to natjecanje pokrenuto 1960. je Barcelonu u polufinalu pobijedila sa ukupnih 6:2. Katalonci su žalili za dva poništena gola u prvoj utakmici u Madridu, ali prostora za dvojbu oko ukupnog pobjednika nije ostalo u uzvratnoj utakmici, kada je Real slavio sa dva gola Puskasa i jednim Genta, da bi u kasnijem finalu sa 7:3 pregazili Eintracht.

2. Real Madrid - Barcelona 0:5 (La Liga, veljača 1974.)

Johan Cruyff je bio na meti i Reala i Barcelone, ali izabrao je ove druge, kako je kasnije rekao, zbog čvrstih veza generala Franca sa madridskim klubom. Sjajni Nizozemac je osvojio naslov prvaka u svojoj prvoj sezoni na Nou Campu, a bio je i ključni igrač u pobjedi rezultatom 5:0 na Bernabeu. Asistirao je za tri gola i postigao jedan kako bi utišao domaću publiku.

3. Gary Lineker potopio Real (siječanj 1987.)

Nakon što je zasjao na svjetskom prvenstvu prethodnog ljeta i osvojio Zlatnu kopačku sa Engleskom, Lineker je za veliki novac preselio na Nou Camp i odigrao ključnu ulogu u pobjedi rezultatom 3:2 nad Realom. Lineker je sa Barcelonom osvojio Kup UEFA i Kup Kralja, ali je napustio klub nakon sukoba sa Johanom Kruyffom.

4. Barcelona - Real Madrid 5:0 (La Liga, siječanj 1994.)

Cruyffov 'Dream team' je terorizirao Real na Nou Campu sjajnom demonstracijom napadačkog nogometa. Brazilski napadač Romario bio je zvijezda večeri sa postignutim hat-trickom, dok je zasjao i Ronald Koeman sjajnim golom iz slobodnog udarca.

5.Real Madrid - Barcelona 5:0 (La Liga, siječanj 1995.)

Točno godinu dana kasnije Real se osvetio 'Dream teamu'. Najveći problem Cruyffu je u to vrijeme predstavljalo pravilo po kojem su se na terenu mogla u isto vrijeme naći najviše tri stranca, pa Romario, Koeman, Stoichkov i Laudrup nisu mogli igrati u isto vrijeme. Danac je tako propustio poraz u finalu Kupa prvaka 1994. godine od Milana nakon čega je prodan upravo Realu, u čijoj je momčadi bio pokretač u pobjedi nad svojim dojučerašnjim klubom. Ipak, zvijezda večeri bio je Ivan Zamorano sa tri postignuta pogotka.

6. 'Utakmica stoljeća' (Polufinale Lige prvaka 2002. godine)

Španjolski mediji su dvoboj svoja dva najveća kluba u polufinalu Lige prvaka najavljivali kao 'Dvoboj stoljeća'. Baš kao i u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, Real je bio dominantan u gostima, ovog puta u prvoj utakmici. Golovima Zinedinea Zidanea i Stevea McManamana osigurali su pobjedu, a time sebi otvorili i put do finala.

7. Svinjska glava za Luis Figa (La Liga, studeni 2004.)

Ako nešto navijači Barcelone ne opraštaju svojim ljubimcima, to je prelazak u najvećeg rivala. A onda od najvećeg ljubimca taj igrač postane najveći neprijatelj kluba. Upravo to se dogodilo sa Luisom Figom. U studenom 2004. godine odigran je na Nou Campu El Clasico kojega bi se malo tko sjećao, s obzirom da nije bilo golova, da sa tribina u jednom trenutku kada se spremao izvesti korner prema Luisu Figu nije doletjela svinjska glava. Kako je kasnije rekao direktor Reala Jorge Valdano, bila je to 'sramota za španjolski nogomet'.

8. Ovacije za Ronaldinha na Santiago Bernabeu (La Liga, studeni 2005.)

Unatoč svoj mržnji i rivalstvu koji vladaju između ova dva kluba, navijači su uvijek znali prepoznati i nagraditi pravu vrijednost. Dokazalo se to u studenom 2005. godine, kada je prepuni Santiago Bernabeu na nogama i uz ovacije ispratio sa terena Brazilca Ronaldinha kada je pred kraj utakmice izlazio iz igre nakon što je postigao dva sjajna gola za pobjedu svoje momčadi.

9. Hat-trick Lionela Messija (La Liga, ožujak 2007.)

Nesumnjivo, ovo je bila večer kada je Lionel Messi objavio svijetu kako je spreman postati jedan od najvećih svih vremena. Činilo se sve do sudačke nadoknade kako će Real slaviti na Nou Campu, a onda je Messi primio jednu loptu od Ronaldinha, prošao pored dvojice braniča i postigao izjednačujući gol pored nemoćnog Ikera Casillasa.

10. Barcelonino 'počasno postrojavanje' na Bernabeu (La Liga, svibanj 2008.)

Tradicija je u španjolskom prvenstvu da vam protivnik u prvoj sljedećoj utakmici nakon što ste osigurali naslov prvaka mora odati počast na način da se prije početka utakmice njegovi igrači poredaju u dva reda i čestitati prilikom vašeg izlaska na teren. Kada to mora napraviti najveći protivnik, okus naslova prvaka još je slađi. Upravo to se dogodilo 2008. godine, kada je Real osigurao naslov prvaka kolo prije posjete Barcelone Santiago Bernabeu. Jednako ponižavajuća kao i uvod u nju za Barcelonu je bila i sama utakmica, u kojoj je Real slavio golovima Raula, Robbena, Higuaina i Van NIstelrooya, dok je s druge strane precizan bio tek Thierry Henry.

izvor: Euronogomet