Mostar se ne može hvaliti izdvajanjima za sport

sportski savez

Po nekim neslužbenim podacima, Rukometni klub Borac u toj raspodjeli sredstava dobiva oko 160.00 KM, a sportski radnici u mostarskim rukometnim klubovima mogu samo sanjati takav godišnji proračun.

Navodno bi im takav proračun bio dovoljan za napad na naslov prvaka u muškoj, kamoli u ženskoj konkurenciji. Ovako svi ti rukometni klubovi jedva spajaju kraj s krajem.

Slaba podrška

Grad Mostar kroz Sportski savez Grada Mostara na godišnjoj razini izdvaja između 730.000 i 760.000 maraka, a raspodjela sredstava se vrši među 65 klubova, na jednakom broju klubova koliko ih u svojoj raspodjeli sredstava ima Banja Luka.

Spomenuta izdvajanja za sport u Mostaru su posljednjih godina manje-više jednaka, a primjerice 2008. i 2009. godine izdvajanja su bila i 1,2 milijuna maraka (istina, sva sredstva često nisu bila u potpunosti realizirana).

Sportski savez uobičajeno financira klubovima kotizacije za natjecanja, financira liječničke preglede za sportaše, simbolično sufinacira nastupe vrhunskih sportaša na velikim međunarodnim natjecanjima te potpomaže sportske manifestacije poput turnira Borsa Open, organizaciju skupine UEFA futsal Lige prvaka... Osim toga, krovno sportsko tijelo u Mostaru provodi i školska natjecanja.

Nelogičan uspjeh

Nitko ne tvrdi kako bi Mostar trebao financirati profesionalni sport, nije baš ni logično da Grad financira potrebe profesionalnih nogometnih klubova poput HŠK Zrinjski i FK Velež, ali logično je da podrži rad omladinskih pogona dvaju klubova.

Inače, uslijed raznih smanjenja proračuna za sport izdvajanja za sport, najviše su sredstava izgubili Zrinjski i Velež, koji su svojedobno na mjesečnoj razini dobivali i 10-ak tisuća maraka. Kako je onda mostarski sport tako uspješan?

HŠK Zrinjski i HKK Zrinjski su u 2018. godini bili prvaci u dva najpopularnija sporta, nogometu i košarci. Mostar SG Staklorad bio je prvak u futsalu, Stolnoteniski klub Mostar osvojio je prvenstvo i Kup BiH, dok su peti naslov u grad na Neretvi donijeli boćari BK Ante Rozić, koji u svom gradu nemaju ni odgovarajuće boćalište, a u normalnim sredinama je uobičajena pojava prava sportska dvorana.

Uspjeh mostarskog sporta jednostavno nije logičan, moguće ga je objasniti svačim drugim osim logikom...

Večernji list BiH