FOTO/VIDEO  Zubac 'uništio' prvake Golden State Warriorse

ivica zubac
Mladi hrvatski centar Los Angeles Lakersa Ivica Zubac (21) glavna je košarkaška priča ud Los Angelesu nakon serije impresivnih predstava za čuveni NBA klub.

Zubac je posljednje tri utakmice počeo u petorci i prosječno ostvario prosječnih 17,6 koševa, 8,6 skokova i 2,6 blokada za 31,3 minute na parketu. U posljednjoj utakmici na Božić, tradicionalno udarni dan NBA sezone, uništio je prvake Golden State Warriorse i bio među najzaslužnijima za uvjerljivu pobjedu Lakersa.

Osim brojki koje ostvaruje, Zubac je osvojio navijače i svojim načinom igre. Dobar dio koševa postiže silovitim zakucavanjima kojima je zaradio usporedbe s legendarnim Shaquilleom O'Nealom, a posebna su priča njegove blokade.

Protivnici moraju dvaput razmisliti kada vide Zupca pod košem; na njegovu rampu naletjele su i velike zvijezde poput Anthonya Davisa, ponajboljeg centra cijele lige, i Draymonda Greena, člana moćne petorke prvaka Warriorsa.

Zupac, Zublocka, Zu Alcindor...
Pored izvedbi na parketu, tu je i uvijek privlačna priča o underdogu, autsajderu koji, uz težak rad i strpljenje, dočeka svojih pet minuta slave. Zubac je sve donedavno slovio za trećeg centra i minute je dobivao na kapaljku, ali iskoristio je ozljede i bolesti standardnih visokih igrača, ugrabio priliku i sjajno je iskoristio.

Zubac je pobrao simpatije navijača Lakersa još otkad je prvi put navukao zlatni dres prije dvije godine. O tome svjedoče i mnogi nadimci koje je hrvatski centar dobio u Los Angelesu: Zublocka, Zupac (po reperu Tupacu), Zu Alcindor (po Lewu Alcindoru - prvom imenu Kareema Abdula-Jabbara)...

Sada je dočekao pravu priliku pokazati što zna i postao pravi hit. Društvene mreže ''gore'' od pohvala za hrvatskog centra, koji je svojim igrama donio dvije važne pobjede Lakersima u vrlo jakoj i kompetitivnoj Zapadnoj konferenciji.

Lakersi imaju dugu tradiciju sjajnih centara, a u njihovim su redovima igrali redom ponajveći igrači u povijesti na toj poziciji. Još od prve NBA superzvijezde Georgea Mikana, igrača hrvatskog podrijetla, preko Wilta Chamberlaina do Kareema Abdula-Jabbara i Shaquillea O'Neala, pa sve do velikog Španjolca Paua Gasola.

Mnogi su navijači Lakersa u tu skupinu nakon sjajnih izvedbi u posljednje vrijeme ''ugurali'' i Zupca, koji je zbog siline i snage zaradio usporedbe sa Shaqom. Bilo je i drugih kreativnih reakcija na demonstraciju moći hrvatskog centra; možete ih vidjeti u nastavku, a najbolje trenutke velike partije Ivice Zupca možete pogledati .