ZAGREB Crvena zvezda tužila ABA ligu na sudu

Trgovački sud u Zagrebu
HINA

Košarkaški klub Crvena zvezda podnio je na Trgovačkom sudu u Zagrebu tužbu kojom zahtijeva poništavanje odluka Skupštine ABA lige, koje su, kako je navedeno, u suprotnosti s osnivačkim aktima tog regionalnog natjecanja.

Tužba je podnijeta 3. veljače u Zagrebu, koji je nadležan prema mjestu registracije ABA lige, navodi se u današnjem priopćenju beogradskog kluba.

Crvena zvezda je navela da cilj tužbe nije ukidanje ABA lige, već da se "otklone ništavne i nezakonite odluke, a da ABA liga uskladi svoje poslovanje i odluke u skladu sa zaključenim Društvenim ugovorom, odnosno osnivačkim aktom i Zakonom o trgovačkim društvima Hrvatske".

Iz beogradskog kluba tvrde kako su od 2015. godine na svim sjednicama Skupštine i Predsjedništva ABA lige inzistirali na uređenju i usklađivanju rada ABA lige i da su stalno dobivali uvjeravanja kako će se ti postupci provesti, ali do dana podnošenja tužbe to nije učinjeno.

"Košarkaški klub Crvena zvezda kao savjesna i zakonita strana ne može pružiti podršku ništavim i nezakonitim odlukama ABA lige i bio je prinuđen pokrenuti tužbu koja je u interesu svih članova ABA lige, kao i same ABA lige kao organizacije, jer vodi k usklađivanju poslovanja lige s odredbama Društvenog ugovora i pozitivnim međunarodnim zakonskim propisima", stoji u priopćenju.

Iz kluba tvrde kako su sve odluke koje su donijeli Skupština i Predsjedništvo ABA lige u prethodnom periodu, a naročito od 1. srpnja 2019. godine, ništavne i kao takve nemaju pravnu snagu.

"Vremena više nema, a među brojnim ispitima na kojima se našla ABA liga ove natjecateljske sezone, ovaj je najveći," poručili su iz Crvene zvezde dodavši kako već mjesec dana čekaju odgovore na nekoliko dopisa, među kojima je i kada će biti donijeta odluka oko neodigrane utakmice 13. kola u Podgorici protiv Budućnosti, ali i oko izbora direktora i sportskog direktora ABA lige.