VIDEO  Warriorsi nakon 40 godina postali NBA prvaci

nba, NBA liga

Golden State Warriorsi postali su prva momčad nakon Chicago Bullsa iz 1991. godine koja je do naslova prvaka stigla bez ijednog igrača u momčadi koji je zaigrao u NBA finalu, a Steve Kerr je prvi trener u povijesti koji je do trofeja stigao u svojoj prvoj trenerskoj sezoni na klupi NBA momčadi.

I u šestoj utakmici je momčad koja je u doigravanje ušla s najboljim učinkom (67-15) opravdala taj status, vodeći gotovo od samog početka do kraja dvoboja. Do nove, ukupno 83. pobjede u sezoni Warriorse su sa po 25 koševa predvodili najkorisniji igrač regularnog dijela lige Stephen Curry i 31-godišnji veteran Andre Iguodala koji je proglašen najkorisnijim igračem finala, iako bi taj trofej zasigurno zaslužio i LeBron James.

Vođa Cavaliersa je u u šestoj utakmici ubacio 32 poena, ali nije uspio naći dovoljno raspoloženih suigrača za pobjedu kojom bi odluka o prvaku bila odgođena do sedme utakmice.

Warrirorsima je ovo četvrti naslov u klupskoj povijesti, a drugi otkako su se preselili u Kaliforniju iz Philadelphije. Osim ove sezone, prvaci su bili još 1947., 1956. i 1975. godine. Cleveland ni u svom drugom finalu nije uspio doći do prvog naslova. LeBron James je predvodio i momčad koja je 2007. godine u četiri utakmice poražena od San Antonio Spursa.

Hina