Velika pobjeda Zrinjskog u Brodu

Pobjeda gostiju potpuno je zaslužena, a momčad iz Mostara koja je došla bez klasičnog centra vodila je većim dijelom utakmice.

Domaćoj momčadi ovo je treći poraz u debitantskoj sezoni u ovom natjecanju. Odigrali su Brođani defanizvno vrlo slabo prvo poluvrijeme, a onda nakon 69 sekundi drugog poluvremena ostala bez playmakera Domagoja Norca zbog druge, ujedno i isključujuće, nesportske pogreške. Do kraja utakmice, ponajviše zbog pet trica Igora Marića, samo su jednom prišli na sedam poena minusa, ali priliku za preokret nisu imali.

Kahrimanović i Šakić nerješiva engima

Gosti su u prvoj četvrtini nakon početne trice Armenda Kahrimanovića držali vodstvo sve dok Norac na manje od četiri minuta do isteka prvog perioda nije položio za 17:17, a nakon što su Brođani napokon okusili i prvo vodstvo, u drugi period ulazi se s 25:25.

Marić je na otvaranju druge dionice zabio tricu i domaćini su poslije toga još jedno vrijeme bili u egalu. No, sredinom četvrtine gosti se odvajaju, a bivši junior Cibone i košarkaš Dubrave Željko Šakić svojim već 16. košem 3:40 min. do velikog odmora zaključuje seriju Zrinjskog 6-0 za 32:41.

Iako je na ubačaj Šakića odmah odgovorio Matej Karlović, sjajni Šakić košem i dodatnim slobodnim bacanjem 4.9 sekundi do isteka četvrtine prvo poluvrijeme zaključio je na 40:52. Bila je to ujedno najveća prednost gostiju u prvoj polovici susreta. No, 12 razlike gosti lako mogu opravdati činjenicom da je Šakić dotad uz šut 6/7 zabio 19 koševa, a da su općenito za dva šutirali 12/18, a za tri 5/9.

U trećoj četvrtini Šakić je ubacio još osam poena. Zrinjski je na njegovim krilima nastavio kontrolirati rezultat pa se i u zadnjih 10 minuta ušlo s +12 za goste (Šakić tri sekunde do isteka četvrtine položio za 60:72).

Trener Brod-Svjetlosti Zoran Kalpić, koji nije mogao računati na ozlijeđene Petra Ćosića i Ljubu Šamadana, pokušao je i sa zonskom obranom. No, ništa nije pomoglo, Brođani u završnici nisu uspjeli napraviti preokret i poslije tri odigrane utakmice, od čega dvije kod kuće, u Balkanskoj ligi i dalje ne znaju za pobjedu.

U dresu poraženih Marić je ubacio 19, a Srđan Helbich (8sk) 14 poena, dok je na drugoj strani igru Zrinjskog nosio nevjerojatni dvojac Kahrimanović (30p i 7sk) - Šakić (29p i 6sk).

košarka.hr