Tko su prvi hrvatski suparnici na EuroBasketu 2015?

Bojan Bogdanović, Fenerbahçe, Bojan Bogdanović, Fenerbahçe, Bojan Bogdanović, Hrvatska košarkaška reprezentacija, SP u košarci, košarkaši, Hrvatska košarkaška reprezentacija, rk igman, kosarka, Hrvatska košarkaška reprezentacija, košarkaš, Bojan Bogdanović, Bojan Bogdanović, košarkaš, kosarka, hrvatski košarkaši, eurobasket 2015 , kosarka, Hrvatska zemlja, kvalifikacije, Miro Bilan, Kruno Simon, hrvatski košarkaši, Bojan Bogdanović, Košarkaški, Hrvatska košarkaška reprezentacija, Hrvatska košarkaška reprezentacija, Olimpijske igre, hrvatski košarkaši, Olimpijske igre, hrvatski košarkaši, kosarka, Hrvatska, Olimpijske igre, Bojan Bogdanović, Hrvatska zemlja, Hrvatska, hrvatski košarkaši, Bojan Bogdanović, Bojan Bogdanović, Hrvatska, košarkaši, hrvatski košarkaši, Bojan Bogdanović, Hrvatska zemlja
SLOVENIJA
To je bio izbor Hrvatskog košarkaškog saveza. Željeli su imati Sloveniju u skupini, što je jamčilo prodaju više tisuća ulaznica za utakmice reprezentacije zapadnih susjeda. Isti efekt imali su i Slovenci prije dvije godine, kad je Hrvatska u Celju svladala domaću reprezentaciju predvođenu izbornikom Božom Maljkovićem i NBA zvijezdom Goranom Dragićem. Dvije godine poslije Slovenci dolaze uzvratiti, ali s važnim promjenama. Izbornik je Jure Zdovc, čovjek sličnih košarkaških pogleda kakve ima hrvatski izbornik Velimir Perasović.
Zdovc je za ovo prvenstvo ostao bez Gorana Dragića i nema izrazitu zvijezdu u reprezentaciji. Najbliži tom statusu je Goranov mlađi brat Zoran. No, Zdovc ima kompaktnu momčad, fizički sposobnu suprotstaviti se bilo kome. Mogući nedosatak kreativnosti nadoknađuju agresivnošću. Nema sumnje da će im poraz iz Celja biti dodatan motiv.
U međusobnim dvobojima na velikim natjecanjima je 3-2 za Slovence. I to nešto govori o tome koliko su opasni.

GRČKA
Reprezentacija koju stručnjaci svrstavaju u najuži krug favorita za medalje, zajedno s Francuskom, Srbijom i Španjolskom. Znaju kako se osvajaju medalje, posljednji su put na postolju bili 2009. u Poljskoj, gdje su osvojili broncu. Vasilis Spanoulis je nekad mnogo togao morao napraviti sam, kao što je činio kad je vukao Olympiakos do dva naslova prvaka Europe. Danas više nije tako.
Roko Ukić će reći da Grčka ima deset igrača koji bi mogli biti u svakoj reprezentaciji. Izbornik Fotsis Katsikaris uspostavio je sustav u kojem Spanoulis i poznati grčki "pick" nisu jedina opcija. Imena mladog Giannisa Antetokounmpa, igrača srednje generacije poput Calathesa, Papanikolaua ili Koufusa, te iskusnih Zisisa, Bourusisa, Pritezisa, Perperogloua dokaz su širine koju Grci imaju.
U međusobnim susretima je 5-5, ali četiri hrvatske pobjede su iz doba kad je Velimir Perasović još bio igrač. U novije doba Hrvatska je uspjela pobijediti Grčku samo prije dvije godine u Sloveniji.

MAKEDONIJA
S Perom Antićem i Boom McCalebbom u sastavu, Makedonci bi bili krupan zalogaj. Bez njih tek treba vidjeti kako će funkcionirati reprezentacija koja je bila jedna od najljepših priča EuroBasketa 2011. u Litvi, gdje su Makedonci osvojili četvrto mjesto, a u svojoj su zemlji dočekani kao da su postali europskim prvacima.
Makedonci su u priprema prošli smjenu na izborničkoj klupi, na koju je Marijan Srbinovski došao umjesto Aleksandra Džikića. Osnovna kvaliteta njegove momčadi je iskustvo i činjenica da nisu opterećeni velikim očekivanjima kao što su bili dvije godine poslije Litve u Sloveniji, gdje su završili na 21. mjestu. Mogu biti opasni, ako ih krene šut. Richard Hendriks je zamjena za McCalebba kao stranac, ali na centarskoj poziciji, gdje je Makedonija deficitarnija nego na vanjskim pozicijama.
U međusobnim susretima je 3-1 za Hrvatsku, ali još boli poraz iz Litve 2011. koji je Makedoniju gurnuo u borbu za odličja, a Hrvatsku ostavio zarobljenu u prvom krugu.

NIZOZEMSKA
Nizozemci su se vratili na EuroBasket prvi put nakon 1989. godine i sudbina je htjela da opet dođu u Zagreb. Prije 26 godina osvojili su posljednje, osmo mjesto, a u sličnom su statusu i na ovogodišnjem EuroBasketu, gdje bi svaka pobjeda za njih bila veliki dobitak. No, upozoravajuće zvuči podatak da su se uspjeli kvalificarati za EuroBasket osvojivši drugo mjesto u skupini s Izraelom, Crnom Gorom i Bugarskom, pobijedivši pritom Crnogorce u obje utakmice, kod kuće i u Podgorici.
Izbornik Toon Van Helfteren najveću snagu ima u vanjskoj liniji, kapetanu Arvinu Slagteru, Worthyju De Jongu, Charlonu Kloofu i veteranu Keesu Akerboomu, a centarsku liniju predvode internacionalci Robin Smeulders i Henk Norel, koji nisu igrali u kvalifikacijama.
U međusobnim dvobojima Hrvatska vodi 4-0, ali s Nizozemcima se u službenim utakmicama hrvatski košarkaši nisu susretali još od 1999. godine.

GRUZIJA
Izbornik Igor Kokoškov ima na raspolaganju iskusnu reprezentaciju koja se za Hrvatsku već prije dvije godine u Sloveniji pokazala vrlo opasnom. Upravo je teško izborena pobjeda u tom dvoboju pokrenula Hrvatsku prema borbi za odličja i promijenila ozračje u reprezentaciji i oko nje.
Gruzija je u Sloveniji bila bez Zaze Pačulije i Tornikea Šengelije, a imat će ih u Zagrebu. Pačulija je u Milwaukee Bucksima ima odličnu sezonu, a Šengelija se nakon NBA iskustva u Brooklynu odlično snašao u Kutxi Laboral, gdje će ga nakon EuroBasketa dočekati Velimir Perasović. Vanjska linija s Cincadzeom, Markoišvilijem i Sanikidzeom bit će prijetnja za svaku obranu. Gruzija ima kvalitetu kojom se može izboriti za prolaz u drugi krug.
Dvoboj u Celju, u kojem su hrvatski košarkaši iščupali pobjedu, bio je jedini službeni dvoboj Gruzije i Hrvatske.