Sven Smajlagić: 'Mostar je Zagreb u malom'

zrinjski-borac
zrinjski-borac
Zrinjski ove godine dosta ozbiljno pretendira u ABA 2 ligi i BiH prvenstvu, a sa Svenom je portal crosarka.com pričao o životu u Mostaru, stanju u klubu, njegovom čestom mijenjanju klubova i planovima za budućnost.

Kakav je život u Mostaru?

„Mene dosta podsjeća na Zagreb, Zagreb u malom, tako da se ovdje osjećam baš dobro. Ljudi su zaista srdačni i susretljivi. I ono što Mostar čini još boljim je to što tu nema velike zime, dosta je sunčanih dana pa je odmah i raspoloženje bolje. Nisam dugo ovdje ali jako mi se sviđa, suigrači su me odmah prihvatili i klub je odlično posložen."

Zbog čega si se odlučio na Zrinjski pored ostalih ponuda?

„Dvoumio sam se između Zrinjskog i jedne izdašne inozemne ponude, međutim odabrao sam Zrinjski iz igračkih razloga. Klub je bio prvi u domaćem natjecanju, u utrci za final four ABA lige, pa i kupa Bosne i Hercegovine, ne znam što još igrač može poželjeti nego doći u klub sa visokim ambicijama. Nakon prvog razgovara sa trenerom sam znao da želim tu doći, sve ono što mi je opisao je bilo točno ono što sam tražio od kluba u kojem želim igrati do kraja sezone. Klub je pristao na moje uvjete i sve je bilo brzo dogovoreno. Imamo 5 pobjeda u 5 utakmica koje sam odigrao za Zrinjski i siguran sam da je dolazak u Mostar bio prava odluka."

Koja je razlika između BH košarke i recimo naše Premijer lige?

„U ovoj ligi se igra dosta fizički, hladnije su dvorane pa je i priprema za utakmicu zahtjevnija, rekao bih da su teži uvjeti za igru. U Hrvatskoj ima dosta mladih talentiranih igrača, međutim to su igrači bez puno iskustva, dok je ovdje situacija drugačija, većina klubova ima veliki broj iskusnih igrača koji godinama igraju ovu ligu ali i onih koji su dugo vremena proveli u inozemstvu."

Bio si kratko u Francuskoj. Kako doživljavaš to iskustvo?

„U Francusku sam otišao na mjesec dana zamijeniti povrijeđenog igrača, u tom trenutku je to jednostavno bila ponuda koju nisam mogao odbiti. Ozljeda igrača kojeg sam mijenjao se zakomplicirala i ponudili su mi ugovor na još mjesec i pol. Ponudu sam odbio iz dva razloga, znao sam da mi ugovor ne mogu produžiti do kraja godine zbog broja stranaca, što bi me dovelo u situaciju da 15.2 moram tražiti novu sredinu, a tada su prijelazni rokovi uglavnom zatvoreni i rosteri popunjeni. Drugi i glavni razlog je bio taj što me trener uopće nije koristio za ono što sam mu trebao, a utakmice smo gubili. Što se tiče same lige, igrači su fizički snažni i spremni, mogu cijelu utakmicu odigrati na visokoj razini. Rekao bih da preferiraju ‘run and gun' igru, dosta se igra pick and roll, a suci dozvoljavaju jako puno kontakta. Volio bih se opet vratiti u Francusku."

Kažu da si ptica selica. Gdje ti je do sada bilo najbolje?

„Promijenio sam dosta sredina u karijeri, uglavnom zbog financijskih razloga, a nisam ni imao sreće s agentima što je uvelike utjecalo na to. Ove godine sam se napokon skrasio s dobrim agentom, tako da se nadam boljim rješenjima za budućnost. Od svih država u kojima sam igrao dosad, najbolje mi je bilo u Grčkoj, život je tamo odličan. Osim što su hedonisti, Grci su fanatici, jednostavno obožavaju sport."

Za kraj, otkrij nam svoje planove u budućnosti

„Volio bih jednog dana zaigrati u nekom velikom europskom klubu. Ali trenutno ne razmišljam o tome, sada sam fokusiran na ostvarenje klupskih ciljeva, želim osvojiti prvenstvo sa Zrinjskim, mislim da imamo šanse za osvojiti sva natjecanja u kojima sudjelujemo, a sinoćnjom pobjedom protiv Borca smo sami sebi dokazali da ova ekipa može puno."