Slavlje kakvo Ljubljana ne pamti: Tisuće Hrvata slave četvrtfinale po ulicama!

Nezapamćeno je bilo slavlje brojnih hrvatskih navijača u ljubljanskoj dvorani. Sami košarkaši dugo su nakon utakmice ostali na parketu i zahvaljivali svojim pristalicama na dolasku i na sjajnom navijanju. Bila je to slika koju hrvatska košarka dugo nije vidjela, simbioza navijača i momčadi tijekom ovog natjecanja uistinu je veličanstvena.
Neka se Zagreb ne naljuti, ali glavni grad Hrvatske u četvrtak je bio Ljubljana. Više od sedam, možda i osam tisuća hrvatskih navijača došlo je u slovensku prijestolnicu kako bi podržali košarkašku reprezentaciju u četvrtfinalnoj utakmici protiv Ukrajine. Svi katovi, sve razine velike dvorane u Stožicama bili su ukrašeni hrvatskim zastavama s natpisima otkuda su sve navijači stigli, a stigli su iz Zagreba, Splita, Rijeke, Rovinjal Poreča, Umaga, Nove Gradiške, Osijeka, Posavine, Kutije, Mostara, Neuma, Dubrovnika, Zadra, Gospića.

Gromoglasna podrška zacijelo je pomogla Repešinim izabranicima na putu do pobjede. Iako Ukrajina u košarkaškom svijetu ne slovi kao dosad značajan čimbenik ova je reprezentacija dosad bila najuogdnije iznenađenje. Bila! Sve do sraza s Hrvatskom.

Ukrajinci su utakmicu počeli žestoko, čak i držali lijepo vodstvo, no kad je Hrvatska napravila preokret više vodstvo nije ispuštala iz ruku, štoviše, povećavala ga je krajem druge četvrtine i do plusa od 17 koševa. Sve su činili Ukrajinci kako bi se vratili u utakmicu, no uspijevali su samo nakratko smanjiti razliku, jer u Hrvatskoj je u svakom trenutku bilo raspoloženih igrača koji su preuzimali odgovornost i to uspješno.
Hrvatska je, dakle, u polufinalu, prvi puta nakon 18 godina i europske smotre u Grčkoj daleke 1995. godine. Ova momčad je ispraćena u Sloveniju na slovensko natjecanje s podozrivošću i sumnjom, a napose su sve nade nestale nakon teškom poraza u prvoj utakmici protiv Španjolske. Potom je Hrvatska nanizala osam pobjeda i sada je kandidat za medalju.

Hrvatska je blizu medalje, sasvim malo joj nedostaje. Međutim, naša je košarka osvojila nešto drugo, nešto bez čega je bila dugo i nešto zbog čega je patila, kopnila. Zadobila je povjerenje i ljubav navijača i taj zalog biti će vrijedniji nego medalja koju očekujemo i u koju vjerujemo.
I dok se Ljubljana trese od pokliča hrvatskih navijača ovu noć će izbornik Repeša igračima davati posljednje upute za polufinale. Zbog teškog rasporeda noćni sastanci naših košarkaša postali su tradicionalni na ovome Europskom prvenstvu. Očito, noću se kuje plemeniti metal, medalja!

Dnevno.hr