Prvaci BiH i Makedonije neće igrati regionalnu ABA ligu

HKK Zrinjski,  KK Teodo Tivat, Druga ABA liga, ABA liga, Druga ABA liga

... natjecanja koje organizira. Pomalo prijepornom odlukom utvrđen je sustav natjecanja koji se neće mijenjati do kraja 2024./2025. sezone. Moguće su samo promjene ako do njih dođe u sveukupnoj europskoj košarci.

Unaprijed poznata imena

Bez obzira tko će osvojiti naslov prvaka svoje države, biti drugi ili pak treći, za sljedeću sezonu već ranije je određen broj i poznata su imena klubova sudionika tog natjecanja. U tom natjecanju sudjelovat će 12 klubova.

Nacionalni ključ, kako su kazali čelnici tog natjecanja, izbjegnut je i moguće je da iz jedne zemlje bude i pet klubova što je zamalo uspjelo Srbiji. Prigodu je imao Borac iz Čačka, ali nije uspio unatoč igranju završnog turnira ABA 2 lige na svom parketu.

U sljedećoj sezoni u ABA 1 ligi nastupit će četiri kluba iz Srbije, Partizan, Crvena Zvezda, FMP i Mega Bemax, iz Hrvatske Cedevita, Cibona i Zadar, iz Slovenije Olimpija i Krka pobjednik natjecanja u 2. ABA ligi, iz Crne Gore Budućnost iz Podgorice i Mornar iz Bara.

Bosna i Hercegovina u prvoj ABA ligi imat će jedinog predstavnika Igokeu, dok je Makedonija ispadanjem MZT-a ostala bez ijednog kluba u tom natjecanju.

Sportski motivirane?

Čelništo ABA lige izjasnilo se za promjene koje su, po njihovom mišljenju, isključivo sportski motivirane. Međutim, s tim se sigurno neće složiti u Zrinjskom, prvaku BiH ili pak u Rabotničkom, prvaku Makedonije.

Ova dva kluba suvereno su osvojili naslov prvaka države prekinuvši dugogodišnju dominaciju Igokee u Bosni i Hercegovini i MZT-a u Makedoniji. Ova dva kluba za utjehu stekla su pravo nastupa u Drugoj regionalnoj ABA ligi za koju se već govori kako ne izaziva osobito zanimanje klubova.

Do sredine lipnja znat će se imena svih klubova sudionika tog natjecanja iz kojeg prvaci pojedinih država vide jedinu prigodu doći do najjače regionalne košarkaške ABA lige. Sve ostalo je utvrđeno za sljedećih sedam godina.

Večernji list BiH