Oprostili se od Svjetskog prvenstva porazom od europskih prvaka

Bojan Bogdanović, Fenerbahçe, Bojan Bogdanović, Fenerbahçe, Bojan Bogdanović, Hrvatska košarkaška reprezentacija, SP u košarci, košarkaši, Hrvatska košarkaška reprezentacija, rk igman, kosarka, Hrvatska košarkaška reprezentacija, košarkaš, Bojan Bogdanović, Bojan Bogdanović, košarkaš, kosarka, hrvatski košarkaši, eurobasket 2015 , kosarka, Hrvatska zemlja, kvalifikacije, Miro Bilan, Kruno Simon, hrvatski košarkaši, Bojan Bogdanović, Košarkaški, Hrvatska košarkaška reprezentacija, Hrvatska košarkaška reprezentacija, Olimpijske igre, hrvatski košarkaši, Olimpijske igre, hrvatski košarkaši, kosarka, Hrvatska, Olimpijske igre, Bojan Bogdanović, Hrvatska zemlja, Hrvatska, hrvatski košarkaši, Bojan Bogdanović, Bojan Bogdanović, Hrvatska, košarkaši, hrvatski košarkaši, Bojan Bogdanović, Hrvatska zemlja
Hrvatska košarkaška reprezentacija oprostila se od Svjetskog prvenstva u Španjolskoj u osmini finala porazom od Francuske 64-69 (15-7, 7-16, 12-23, 30-23).

I u ovom dvoboju se pokazalo da Hrvatska previše ovisi o vanjskom šutu, kao i da se do pobjede, pogotovo ne u ovakvim utakmicama i protiv ovakvih suparnika, ne može bez momčadskog učinka.

Hrvatsku je u poraz odvelo 20 minuta praznog hoda u drugoj i trećoj četvrtini, u kojima su Repešini izabranici ubacili svega 19 koševa, a primili 39. U tom je razdoblju nerješiva enigma za hrvatsku obranu bio Evan Fournier koji je postigao svih svojih 13 poena. Nicolas Batum je u tom razdoblju uz nekoliko presječenih lopti ubacio 10 od svojih 14 koševa i u 29. minuti odveo Francuze na najvećih +16 (46-30).
Hrvatska je obrambeno odigrala najbolju utakmicu na prvenstvu, ali taj je trud ostao uzaludan zbog lošeg napadačkog učinka svih osim Bogdanovića i Tomića. Bogdanović je ubacio 9 od 15 poena u prvoj četvrtini, u kojoj je Hrvatska ostavila Francusku na svega 7 koševa.

Kad se trebalo vratiti u utakmicu glavna je napadačka opcija bio Ante Tomić, koji je od 32. do 38. minute ubacio 11 od svojih 17 koševa. Bogdanović i Tomić su kombinirano iz igre pogodili 18 od 29 šutova, a ostatak momčadi je imao 7 ubačaja iz 38 pokušaja.

Nedostajao je doprinos igrača s klupe. Francuzi koji su mijenjali početnu petoricu ubacili su 23 koša, a Hrvati samo osam.

Unatoč svemu spomenutom, Hrvatska je došla u priliku napraviti potpuni preokret u posljednjih 90 sekundi, zahvaljujući Bogdanovićevim tricama. No, ono što je donio, Bojan je i odnio promašenom tricom na -2 (64-66), 25 sekundi prije kraja. Heurtel i Batum su do kraja utakmice pogodili tri od četiri slobodna bacanja, a Simon promašio tricu kojom je izgubljena i posljednja mogućnost da se Hrvatska vrati u igru za četvrtfinale.

Bogdanović je uz 27 poena imao i 6 skokova, Tomić je ubacio 17 koševa uz 6 skokova. Sljedeći najbolji hrvatski strijelac bio je Simon sa 6 koševa. U ujednačenoj francuskoj momčadi Batum je postigao 14, Fournier 13, a Gelabale 11 koševa gađajući za tricu 3/3.

Hrvatski košarkaši otišli su s velikim očekivanjima u Španjolsku, a doživjeli su razočaravajući poraz od aktualnih, ali bitno oslabljenih europskih prvaka u osmini finala. Tako su ponovili rezultat koji su ostvarili prije četiri godine u Turskoj, kad ih je u osmini finala pobijedila Srbija.

HRVATSKA - FRANCUSKA 64-69 (15-7, 7-16, 12-23, 30-23)

MADRID, Gradska sportska dvorana. Suci: Jordan (SAD), Reyes (Meksiko), Rižik (Ukrajina).

HRVATSKA: Tomić 17, Andrić, Lafayette 2, Bogdanović 27, Šarić 4, Rudež 3, Ukić -, Simon 6, Markota 3, Hezonja, Žorić 2, Babić

FRANCUSKA: Heurtel 10, Batum 14, Diot 2, Lauvergne 8, Kahudi, Jackson -, F. Pietrus 6, Gobert 2, Diaw 3, Tillie, Gelebale 11


Bogdanović: Ovo je neuspjeh

Bojan Bogdanović, najbolji igrač Hrvatske u porazu od Francuske 64-69 u osmini finala Svjetskog prvenstva, izjavio je nakon susreta da ovo smatra neuspjehom.

"Istina je da da smo izubili od europskih prvaka, ali nisu bolji od nas. Ovo je veliko razočaranje. Najavljivali smo velike stvari uoči SP-a, a ispali smo u osmini finala. Za mene je ovo neuspjeh", izjavio je Bogdanović za HTV.

"Dobro smo ušli u utakmicu, a onda smo se bez potrebe krenuli utrkivati s njima, što im je omogoćilo lake poene. I onda ta crna rupa u trećoj četvrtini, kada su se odvojili. Ta crna rupa nas je koštala poraza. A to nije prvi puta, i prije smo imali crnih rupa na ovom SP-u", rekao je Bogdanović, koji je bio najbolji strijelac Hrvatske sa 27 koševa.

Hina