OI Rio: Hrvatski košarkaši još mogu biti prvi, ali i ispasti

Olimpijske igre, hrvatski košarkaši, Darijo Šarić, Olimpijske igre, Hrvatska zemlja, kosarka, hrvatski košarkaši, Olimpijske igre

Naime, u tom bi se slučaju zatvorio krug od četiri reprezentacije s učinkom 3-2 te bi kriterij za određivanje redoslijeda bili međusobni dvoboji, a u tu bi Hrvatska dobro stajala, jer bi imala pobjede nad Španjolskom i Litvom, a poraz od Argentine (2-1). I Španjolska bi imala 2-1, dok bi Litva i Argentina imale 1-2. Između Hrvatske i Španjolske ponovno bi prvi kriterij bio međusobni dvoboj, što bi našim košarkašima donijelo prvo mjesto. Španjolska bi bila druga, a po istom kriteriju Litva bi bila ispred Argentine zbog pobjede u međusobnom dvoboju.

U slučaju pobjede Hrvatske nad Litvom, a pobjede Argentine nad Španjolskom, Hrvatska bi osvojila drugo mjesto s učinkom 3-2 i pobjedom u međusobnom dvoboju s Llitvom koja bi bila treća. Prva bi u skupini bila Argentina s učinkom 4-1, a Španjolskoj bi s 2-3 prijetilo ispadanja pod uvjetom da Brazil pobijedi Nigeriju, čime bi se probio na četvrto mjesto.

Hrvatska će za prolaz u četvrtfinale imati imperativ pobjede protiv Litve samo u slučaju da Nigerija svlada Brazil. Hrvatska se, naime, može probiti u četvrtfinale i uz poraz u dvoboju s Litavcima. Da bi se to dogodilo, Brazil mora pobijediti Nigeriju. U tom slučaju, Hrvatska može biti treća ili četvrta u skupini, ovisno o raspletu dovoboja Španjolska - Argentina. Pobijede li Španjolci, Hrvatska je četvrta. Litva bi bila pobjednik skupine, Španjolske druga, a Argentina treća.

Argentina bi se pobjedom izjednačila s Litvom na 4-1, ali bi bila druga zbog poraza u međusobnom dvoboju. Od trećeg do petog mjesta bi se zatvorio krug između Hrvatske, Brazila i Španjolske s učinkom 2-3. U tom bi krugu Hrvatska bila treća (zbog pobjeda u međusobnim dvobojima), Brazil bi bio četvrti, a Španjolska bi završila na petom mjestu i ostala bez četvrtfinala.

Koš-razlika kojom Hrvatska pobjeđuje Litvu ili gubi u tom dvoboju potpuno je nevažna za bilo koji od raspleta.

Hina