FOTO/VIDEO  Noć odluke: Mario Hezonja piše povjest u NBA ili ...

Mario Hezonja, Dubrovčanin, Ante Tomić, barcelona, kosarka, Mario Hezonja, košarkaš, Ante Tomić, Mario Hezonja, košarkaš, Mario Hezonja, košarkaš, Mario Hezonja, NBA liga , draft NBA lige, Mario Hezonja, NBA liga , Mario Hezonja, nba
Prema pisanju katalonskog dnevnika El Mundo Deportiva, mladi hrvatski košarkaš Mario Hezonja neće noćas biti u Barclays Centeru u New Yorku gdje se održava draft NBA lige na kojem bi trebao biti među prvom desetoricom izabranih igrača.

Iako je Hezonjina sezona završila u srijedu navečer porazom njegove Barcelone od Real Madrida u trećoj utakmici finala španjolskog prvenstva, 20-godišnji Dubrovčanin ipak nije otputovao u SAD, vjerojatno zbog prekratkog roka. Takvu su barem informaciju El Mundo Deportivu dali iz katalonskog kluba.Neovisno o tome, sve prognoze govore da će Hezonja biti najviše izabrani hrvatski košarkaš u povijesti i nadmašiti reprezentativnog suigrača Darija Šarića, kojeg je Orlando na prošlogodišnjem draftu izabrao kao 12. u prvom krugu, a potom ga poslao u Philadelphiju. Iako su prognoze o poziciji na draftu nezahvalne, jer se u posljednji trenutak klubovi znaju dogovarati oko zamjena prava na igrače pa se događaju veliki preokreti, prema svim stručnim procjenama Hezonja bi morao biti među osmoricom košarkaša koji će biti prvi birani. Najčešće je Hezonja smješten između petog i sedmog mjesta, a u tom rasponu svoje će igrače birati Orlando Magic, Sacramento Kings i Denver Nuggets.
Prvi Europljanin

Budu li prognoze točne i Hezonja bude jedan od prve sedmorice, imat će zajamčen dvogodišnji ugovor vrijedan više od 2,5 milijuna dolara, kad se garantiranom iznosu dodaju i ostala prava koja imaju NBA igrači. To bi mu omogućilo plaćanje izlazne klauzule (oko 2 milijuna dolara) iz još uvijek važećeg ugovora s Barcelonom.Činjenica je da su prve prognoze Dubrovčanina smještale na osmo mjesto i početak NBA karijere u Detroit Pistonsima. No, kako se noć drafta približava, tako se i Hezonja penje na ljestvici, a neki od NBA analitičara, poput vrlo dobro informiranog Davida Aldridgea, Hezonju vide i ispred 213 cm visokog Latvijca Kristapsa Porzingisa koji je ove godine trebao biti najviše pozicionirani Europljanin. Aldridge procjenjuje da će Hezonju kao petog izabrati Orlando, a da će Porzingis kao šesti izbor završiti u Sacramentu.