NEVJEROJATNO Ova slika pokazuje koliko se košarka promijenila posljednjih 20 godina!

Kirk Goldsberry
Kirk Goldsberry/Twitter

Poznati NBA analitičar na ESPN-u, profesor na Sveučilištu u Texasu te član delegacije američke košarkaške reprezentacije, Kirk Goldsberry, analizirao je način igre i poentiranja u najjačoj ligi svijeta.

"The game has changed", kratko i jasno poručio je na svom službenom Twitter profilu uz sliku koja prikazuje 200 najčešćih lokacija s kojih su upućeni šutevi u dva razdoblja - sezona 2001-2002 te sezona 2019-2020.

Slika jasno pokazuje kako se igra sve više bazira na šuteve s vanjskih pozicija za tri poena te igru pod košem, koja je ostala jednako zastupljena. Ono što je zapanjujuće, jest da je u potpunosti nestao šut s poludistance koji je bio poprilično dominantan početkom novom milenija.

Igra se promijenila, to smatraju i ljubitelji košarke koji NBA ligi zamjeraju što je izgubila na kontakt igri: "Nemam ništa protiv napretka naših mogućnosti. Fascinantno je s kakvih distanci današnji košarkaši postižu poene, ali je to puno drugačije od kontakt igre - leđima na igrača, dueli pod koševima... Košarka je prije svega kontakt sport, a danas je ona postala preblaga", neki su od komentara na sliku Kirka Goldsberrya.