Mostarac Bojan Bogdanović najefikasniji u trileru

 Bojan Bogdanović
Najefikasniji u momčadi Nevena Spahije bili su Bojan Bogdanović i Roko Leni Ukić, a Fenerbahče je s ovom pobjedu ostao u igri za prolazak među osam najboljih momčadi Eurolige.

Za Fenerbahče je ovo bila posljednja šansa za ulazak u četvrtfinale Eurolige. Turski prvaci su u susretu protiv Uniksa tražili pobjedu veću od pet poena razlike s koliko je Fener izgubio u Kazanu (71:76), a prije ovog vrlo važnog susreta velike probleme s ozljedama imali su Marko Tomas i Omer Onan, kojeg je Neven Spahija izostavio iz momčadi.

Domaćini su zahvaljujući dobrom otvaranju Ukića poveli 8:4, a nastavak prve trećine pripao je Uniksu, koji je preko Wilkinsona i Greera došao do vodstva 12:16. Raspoloženi dvojac pogađao je i u narednim minutama, a centar Savrašenko je u posljednjoj sekundi trećine pogodio za 21:26.

Wilkinson je s osam poena zaredom u 12. minuti povisio na 27:34, no na drugoj strani razigravaju se Bogdanović i Preldžić i brzo smanjuju na 32:34. Stvari je onda u svoje ruke uzeo iskusni Domercant, koji je bez problema probijao lošu domaću obranu i pogodio triput zaredom, a Greerovu tricu sa sirenom suci nisu priznali, tako da je Uniks otišao na glavni odmor s dva poena prednosti (42:44).

Zahvaljujući zakucavanju Gista Fenerbahče odmah na početku treće četvrtine dolazi do izjednačenja, a nakon uspješne akcije Pekera turska momčad je, nakon početnog vodstva, opet došla do prednosti (50:48). U tim trenucima Ukić je zaradio treću osobnu pogrešku, zamijenio ga je Arslan, a Tomas je svojom drugom tricom za vodstvo 53:52 podignuo publiku na noge. Turci su držali priključak do 27. minute, a treću dionicu Uniks završava serijom 1:14, koju je okončao briljantni Greer tricom u posljednjoj sekundi za vodstvo ruske momčadi 55:68.

Momčad Nevena Spahije nije se predavala i agresivnijom igrom u 33. minuti uspjela je smanjiti na 64:70, a minutu kasnije na samo četiri poena zaostatka smanjio je Ukić. U sljedećem napadu Domercant tricom povisuje na 66:73, no brzo mu je uzvratio košem iz blizine slovenski centar Vidmar, a Tomas je svojom trećom tricom četiri minute prije kraja doveo Fenerbahče na 71:73.

Fenerbahče se u posljednjim minutama trudio doći do preokreta, no Uniks je zahvaljujući ofenzivnim skokovima kontrolirao rezultat. Borbeni Turckan je minutu prije kraja razbio arkadu nakon nespretnog udarca glavom u parket, a Bogdanović je s linije slobodnih bacanja 26 sekundi prije kraja uspio smanjiti na 77:79. Wilkinson u sljedećem napadu promašuje oba slobodna bacanja, a Fenerbahče je u posljednjem napadu tražio dvicu za produžetak, jer im je za prolazak trebala pobjeda s više od pet poena razlike. U prodor pod koš ušao je Preldžić, koji nije pogodio, no lopta je došla do Ukića, koji je bio uspješan sa sirenom i donio Fenerbahčeu produžetak.

Dodatnih pet minuta bolje su otvorili domaćini i preko Turckana poveli 83:80, a minutu kasnije uspješan je Bogdanović za 85:83. Minutu prije kraja petu osobnu pogrešku zaradio je Domercant, a Preldžić je ubacio dva bacanja za toliko željenih +6 (89:83). Isti igrač pola minuta prije kraja pogađa jedno slobodno bacanje, Greer gubi loptu u prodoru pod koš, a 12 sekundi prije kraja Bogdanović pogađa dva slobodna bacanja za 92:83. Rusi su nakon izgubljene lopte Fenerbahčea šest sekundi prije kraja ipak došli do posljednje prilike za poraz manji od pet poena razlike, no Wilkinson je u posljednjoj sekundi promašio otvorenu tricu i Fenerbahče je pobjedom 94:87 ostao u igri za ulazak u četvrtfinale Eurolige.

Najefikasniji u redovima pobjednika bili su Bojan Bogdanović s 20 poena i pet skokova, te Roko Leni Ukić s 18 poena, tri skoka i tri asistencije, dok je Marko Tomas upisao devet poena i tri ukradene lopte. Kod Uniksa je briljantan bio Lynn Greer s 33 poena, šest skokova i šest asistencija, a tragičar Mike Wilkinson je dodao 17 poena i pet skokova.

Simon Maljevac

hrsport.net