FOTO  Mirko Lugonja: Mislim da će u narednim godinama biti još više zdravih košarkaških sredina u Hercegovini

Mirko Lugonja

Mirko je trenutno angažiran kao trener seniorske ekipe čitlučkog Brotnja i kao trener kadetske ekipe HKK Široki.

- Možete li se ukratko predstaviti čitateljima internet portala Hercegovina.info?

- Ja sam Mirko Lugonja rođen 1986. godine. Trenutno sam trener seniorske ekipe HKK Brotnjo i trener mlađih uzrasta (kadeta) u HKK Široki.

- Prije trenerskog posla da li ste se bavili košarkom ili možda nekim drugim sportom?

- Prije trenerskog posla sam prošao školu košarke HKK Širokog, sve kategorije, od mlađih kadeta, kadeta i juniora, te sam bio član druge ekipe koja je igrala Ligu Herceg Bosne... Kao juniori smo tada igrali za Posušje sa kojim smo izborili natjecanje u Premier ligu i bio sam član te ekipe 2. godine.

- Kada ste se i gdje okušali u trenerskim 'vodama'?

- Na poziv trenera Ivana Sunare koji je tada bio šef struke u omladinskom pogonu HKK Širokog i uprave kluba na čelu sa Josipom Kožulom, 2006. godine sam se priključio kao pomoćni trener u juniorima Širokog Brijega. Poslije toga sam bio trener svih mlađih kategorija, mlađih kadeta, kadeta, juniora i druge ekipe Širokog u kojoj je tada šef omladinskog pogona bio trener Romeo Bilinovac i koja se tada natjecala u Ligi Herceg Bosne. Na poziv trenera Damira Vujanovića koji je tada postavljen kao glavni trener naše seniorske ekipe postao sam njegov prvi pomoćnik tada u ABA ligi! Nakon toga sam pomoćni trener bio i trenerima Hrvoju Vlašiću, Jakši Vuliću, Ivanu Veliću od kojih sam jako puno naučio i kojim se ovim putem zahvaljujem što sam imao tu čast i priliku učiti od njih.

- Vodite košarkaše Brotnja u Ligi Herceg Bosne. Kakva su vaša očekivanje sa trenutnim igračkim kadrom?

- Od ove sezone prvi put samostalno vodim jednu seniorsku ekipu, to je HKK Brotnjo, klub koji ima jako veliku tradiciju i to mi je izuzetna čast. Očekivanja su takva da sam u razgovoru sa vodećim ljudima u klubu dogovorio da pokušamo podići klub na razinu na koju on to i zaslužuje, po mogućnosti da uđemo u 1. ligu. Trenutno se nalazimo u vrhu sa jednim porazom. Ako prođemo bez povreda truditi ćemo se da tu i ostanemo. Nadamo se da ćemo izboriti ulazak u viši rang.

- U kome vidite najvećeg konkurenta u borbi za naslov?

- Ove godine liga je jako izjednačena što potvrđuju i rezultati u dosadašnjem dijelu prvenstva, gdje svatko svakoga može pobjediti. Najveći konkurenti su ekipe Gruda i Posušja koje su prošle godine igrali finale lige.

- Vodite i mlađe uzraste u Širokom Brijegu. Kakvi su trenutni rezultati tih uzrasta?

- Da, vodim i kadetski uzrast omladinskog pogona HKK Širokog. Trenutno se nalazimo u vrhu zajedno sa ekipama Zrinskog, Pepi Sporta i Rame.

- Široki Brijeg je nekad bio na vrhu Bh. košarke, a u regiji su mnogi klubovi "strahovali" od košarkaša sa Pecare. Da li ovi mladi košarkaši koji tek dolaze mogu uraditi isto?

- Široki je svojim rezultatima postao ponos Hercegovine i on sigurno zaslužuje da se vrati tamo gdje mu je i mjesto, u ABA ligu. Ovi mladi momci koji su trenutno u klubu imaju priliku za to da kroz 2,3 godine vrate staru slavu kluba i ja se iskreno nadam da će to i uspjeti.

- Kako biste ocijenili kvalitetu hercegovačke košarke?

Kvaliteta hercegovačke košarke se iz godinu u godinu sve više i više diže na veću razinu. Mislim da će u narednim godinama biti još više zdravih sredina u kojima će se roditi novi Stanko Barać, Josip Sesar, Zoran Planinić, Ivica Zubac, Bojan Bogdanović... i ostali vrhunski košarkaši sa ovih prostora.

Ekipa portala HERCEGOVINA.info zahvaljuje se na izdvojenom vremenu i želi Vam mnogo sreće i sportskih rezultata. 

HERCEGOVINA.info