FOTO/VIDEO  Kultni NBA klub ove sezone ima jak hrvatski štih

NBA liga , Mario Hezonja, linđo, Madison Square Garden
Pratitelji američkog sporta uoči svake utakmice mogu svjedočiti izvođenju himne SAD-a, na bezbroj načina i u izvedbi najrazličitijih glazbenika.

Taj običaj nedavno su uveličali i Hrvati, i to na najvećoj mogućoj sceni. Klapa Astoria u tradicionalnom je klapskom stilu otpjevala Star Spangled Banner uoči utakmice New York Knicksa u najpoznatijoj svjetskoj dvorani - legendarnom Madison Square Gardenu.

Bio je to dio prve hrvatske večeri ikad u NBA-u, ligi poznatoj po sličnim manifestacijama, kojima slavi kulturnu raznolikost i naslijeđe ljudi koji čine SAD. Tako postoje večeri posvećene Hispanoamerikancima, Afroamerikancima, Ircima...

Burek, linđo i Tram 11 u Madison Square Gardenu
Sada su svoj red dočekali i američki Hrvati, kojih, prema procjenama, u SAD-u živi između 400.000 i 1,2 milijuna. Noć hrvatske baštine upriličena je na utakmici protiv Indiane, pa su se hrvatski navijači dobili priliku družiti i s Bojanom Bogdanovićem.

U MSG-u se toga dana na štandovima s hranom prodavao burek, predstavljen kao popularna ulična hrana u Hrvatskoj. Osim klape, gledatelji su u poluvremenu gledali linđo, tradicionalni ples s dubrovačkog područja.

Zanimljivo, upravo jedan Dubrovčanin ove sezone brani boje slavnog NBA kluba. Mario Hezonja potpisao je za Knickse uoči sezone i također na zanimljiv način donio dašak Hrvatske u centar svijeta.

Noviji NBA običaj povremeno stavlja igrače u uloge DJ-a, a uoči spomenute utakmice protiv Pacersa o izboru glazbe brinuo je Hezonja. Među pjesmama koje je uvrstio na listu bilo je i ''Ulično znanje'' legendarnog zagrebačkog rap sastava Tram 11. Tako je Hezonja pokazao da se Hrvatska osim bogatom tradicijom, može pohvaliti i razvijenom modernom, urbanom kulturom.

I drugi klubovi krenuli stopama Knicksa
Hrvatska je ove sezone pravi hit u Madison Square Gardenu, a kako to izgleda iz prve ruke pokazao je video koji su u subotu na društvenim mrežama objavili New York Knicksi.

Zvijezda videa je Gabe Gomez, navijač Knicksa čija majka dolazi s jadranskog otoka Unije. On je bio jedan od mnogih njujorških Hrvata na hrvatskoj večeri u MSG-u, a otkrio je da su prepoznatljivi hrvatski kvadratići vrlo čest rekvizit na ovosezonskim utakmicama Knicksa.

Kultni NBA klub ove sezone ima vrlo jak hrvatski štih, a njihovim stopama krenuli su i drugi klubovi. Tjedan dana nakon Knicksa, sličnu manifestaciju organizirali su i Minnesota Timberwolvesi, za koje igra hrvatski košarkaš Dario Šarić, a u goste mu je te večeri stigao igrač Phoenix Sunsa Dragan Bender.