Košarkašice ŽKK Livna osvojile “Basket Kup Sarajevo-Ilidža 2013″

U svim kategorijama konkurirale su mnoga poznata košarkaška imena poput KK Bosna, OKK Spars, KK Triglav, ŽKK Krka Novo Mesto, te mnogi drugi. Naša ekipa u protekla 3 dana za protivnike imala je ekipe ŽKK Krke, ŽKK Nets, ŽKK Konjic, ŽKK Konjic ŠK.

Prva utakmica igrala se protiv ekipe ŽKK Konjic ŠK koja nije imala apsolutno nikakve šanse protiv raspoloženih livanjki. Rezultat na kraju je bio više nego fantastičan. (53 - 02). Druga utakmica igrana je protiv ekipe iz Slovenije, košarkašica ŽKK Krke. Ni košarkašice Krke nisu se uspjele snaći protiv "full court" presinga naših cura. Dominacija se nastavila. Rezultat na kraju druge utakmice bio je 35 - 08 za naše košarkašice. Prethodno ovoj utakmici košarkašice Krke su pobjedile ekipu ŽKK Konjic rezultatom 22-18. U posljednjoj utakmici razgiravanja po skupini ŽKK Livno suprostavilo se ekipi ŽKK Konjic kojoj je trebala pobjeda velikom koš razlikom za odlazak u finale. Naravno, pobjeda se nije ni dogodila tako da su sve kalkulacije "pale u vodu" o mogućem finalu Konjica. Rezultat na kraju utakmice bio je 28 - 03 za naše košarkašice. Ovom pobjedom osigurno je prvo mjesto, finale te ponovni duel s ekipom ŽKK Krke. U finalu naše košarkašice malo su nervoznije ušle u utakmicu te ostvarile prednost u prvoj četvrtini 7-4, najmanju do tada. U drugoj četvrtini nastupili smo mnogo ozbiljnije te nismo dopustili košarkašicama Krke da postignu ni jedan koš. Isto smo ponovili i u trećoj dionici igre. Četvrta četvrtina je bila mnogo opuštenija, igrala je "šarena" petorka te su košarkašice Krke dobili tu dionicu rezulatatom 08 - 06. Konačni rezultat finala bio je 27 - 12 za naše košarkašice. Tako da je ova sjajna generacija curica osvojila drugi pokal ove sezone. Nakon prvenstva Herceg-Bosne, osvojen je Basket Kup 2013.

Sustav odigravanja utakmica bio je jako dobar, pogotovo za ovu dobnu uzrast. Prve tri četvrtine igraju se 6 minuta. Zadnja četvrtina igra se 8 minuta. U prvoj četvrtini igra istih pet igračica, nema zamjena (osim ako se dogodi ozlijeda). U drugoj četvrtini igra drugih pet igračica, koje nisu igrale u prvoj. Igračice koje su igrale u prvoj četvrtini ne smiju igrati drugu četvrtinu. U trećoj četvrtini igraju preostale dvije igračice (ekipa ima 12 igračica) i dodante tri koje su igrale u prvoj ili drugoj četvrtini. Također kao i u prvoj četvrtini, i u drugoj i trećoj nema zamjena. U četvrtoj četvrtini koja se igra 8 minuta dopuštene su izmjene i na raspolaganju je svih 12 igračica. Ovaj sustav nam je pokazao napredak mnogih igračica koje su možda malo manje igrale tokom sezone. Najveći napredak u igri pokazale su Nikolina Šarić i Anđela Gunjača. Najpouzdanija igračica bila je Andrea Krišto koja je "krpila" sve rupe u obrani i samo zbog malo skromnijeg napadačkog učinka nije izabrana za najbolju igračicu turnira. Najbolji strijelac i najbolja igračica turnira bila je Sara Jurkić, a najperspektivnija mlada igračica bila je također naša livanjka, Gabriela Visković.

Ovaj turnir pokazatelj je koliko su kvalitne i perpektivne naše košarkašice i koliko još mogu biti bolje ukoliko u njih ulažemo jer sve do sada što smo u njih uložili, vratile su nam trostruko...- Slavko Krišto (trener)

ŽKK Livno odsjelo je u Hotelu ADA i ovim putem zahvaljujemo se osoblju hotela na prekrasnom gostoprimstvu i nadamo se ponovnom susretu.

Košarkašice koje su nastupile na turniru: Lara Mihaljević (c), Andrea Krišto, Danijela Sučić, Gabriela Visković, Marija Maja Pavić, Nikolina Šarić, Anđela Gunjača, Magdalena Bandov, Ana Puđa, Ana Krezo, Sara Jurkić, Tanja Kelić.

zkklivno.com