Košarkašice Hrvatske pale nakon što su se sjajno držale protiv Dream Teama

.. olimpijskih i svjetskih prvakinja nedavno igrala prijateljsku utakmicu u Turskoj i izgubila 50 poena razlike.

Možemo se našaliti kako je Hrvatska od tada dvostruko napredovala u odnosu na Amerikanke, pa su je sada izgubila prepolovljenom razlikom - 25 koševa manje (81:56). Ništa drugo se nije moglo nit očekivati jer su na suprotnoj strani stajale zvijezde WNBA lige.

Nakon impresioniranog uvoda i 12 promašenih lopti zaredom, naše košarkašice su briljirale u drugoj četvrtini. Tih deset minuta im je pripalo ne samo rezultatski (24:20), nego i igrački. Sve što im nije ulazilo u prvom dijelu, sada se slijevalo u američki koš.

Iva Ciglar preko slobodnih bacanja izjednačuje, a Luce Ivanković dovodi Hrvatsku u vodstvo 23:21. Prisjećanja na Barcelonu 1992., nametnula su se sama po sebi. Trice su bile glavno oružje hrvatskih košarkašica, a daleko najbolja bila je Marija Vrsaljko, koju moramo zabilježiti i kao košarkašicu koja je postigla prve olimpijske poene za Hrvatsku i to u osmoj minuti prvog dijela.

Kao što je Hrvatska tada bila impresionirana, tako se u zadnjoj dionici pokazala kao i sve ostale reprezentacije - limitirana u odnosu na najbolju momčad svijeta i bilo je samo pitanje s kojom razlikom će Amerikanke pobijediti.

Sa 22 poena je najbolji strijelac Hrvatske bila Jelena Ivezić, a dodala je tome i tri skoka i dvije asistencije. Marija Vrsaljko je ubacila 19 uz po dva skoka i asistencije, dok je Luca Ivanković imala sedam poena, sedam skokova i dvije blokade.

Kod Amerikanki je Tina Charles bila najbolji strijelac sa 14 poena.

U ponedjeljak će Hrvatice imati novi nastup. U jutarnjem terminu, u 10 sati, suparnice su Kineskinje.

OI košarkašice, skupina A 1. kolo:

SAD - Hrvatska 81:56

Turska - Angola 72:50

Kina - Češka 66:57

Kraj utakmice

Izvor: Index.hr