Kako je Dražen Petrović zabio 112 koševa i srušio veliki Koraćev rekord

Cibona i Dražen Petrović zaključili su da je to savršena prilika za rušenje rekorda Radivoja Koraća koji je 1962. zagrebačkoj Mladosti zabio 74 koša. Već do poluvremena Petrović je dogurao do 67, a završio je na 112 poena. Svi su se podredili Draženu na toj utakmici. Osim jednog drugog Dražena.

- Kad si mlad i nadobudan, misliš da možeš sve, pa sam tako i ja na toj utakmici tražio priliku da se iskažem - prisjetio se Dražen Anzulović, koji je sa 16 koševa bio drugi strijelac Cibone.

- Ispalo je da samo ja nisam skužio na kojeg se Dražena igra - nasmijao se.

Petrović je uvijek imao instikt "ubojice", nikome nije popuštao.

- Cibona je u to vrijeme bila putujući cirkus, ali bilo je utakmica na kojima se većini nas nije dalo igrati. Ali Dražen nije birao. On bi uzeo loptu, a mi bismo samo stajali sa strane i puštali ga da sve riješi sam - kaže Draženov brat Aco, s kojim je četiri godine igrao u Ciboni.

Baš zbog tog ubojitog mentaliteta Dražen je bio to što je bio, baš zbog toga je porušio tolike rekorde. Još stoji i njegov rekord od 42 koša u finalnoj utakmici španjolske ACB lige. A najbolji primjer te nepokolebljivosti bila je i uzaludna Acina zamolba da promaši dva slobodna bacanja kako bi cibosi dobili premije za pobjedu nad njegovim Realom u Zagrebu. U uzvratu u Madridu, u kojem se gledao ukupan broj koševa s obiju utakmica, Cibona ionako nije imala šanse. No Dražen, naravno, nije promašio.

- Nisam ni očekivao da hoće, ali na meni je bilo da probam - nasmijao se Aco.

1004 - koša zabio je Dražen u 40 nastupa za hrvatsku reprezentaciju
24 - poena postigao je u finalu OI-ja u Barceloni protiv američkog Dream Teama
62 - koša Dražen je zabio za Real protiv Caserte u finalu Kupa pobjednika kupova
112 - Dražen je rekord karijere postigao protiv kadeta SMELT Olimpije

24sata.hr