Ivan Velić novi izbornik košarkaške reprezentacije Hrvatske (U-20)

...ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Španiji, odlučio je Upravni odbor Košarkaškog saveza Hrvatske.

- Idem tamo gdje me ljudi zovu, a ovo je, svakako, veliki izazov i nagrada za sve ono što sam napravio s ekipom Širokog za ove dvije godine. Imam dvojno državljanstvo, i BiH i Hrvatske, pa i s te strane ne postoje prepreke, mada moram priznati da sam zatečen ovako brzim imenovanjem, još čekam da dobijem službenu obavijest - kaže Velić za Avaz.

Mnogima će zvučati čudno da je mladi stručnjak prihvatio poziv iz susjedstva, i to nakon što je prethodno odbio ponudu selektora Sabita Hadžića da se priključi stručnom štabu reprezentacije BiH za Evropsko prvenstvo u Litvaniji pravdajući se obavezama u klubu.

- Sabit i ja smo u odličnim odnosima, imao sam njegov poziv, ali sam radio u klubu i u tom periodu, odnosno u avgustu i septembru, a ne postoji šansa da budem odvojen od tima. Ova akcija s Hrvatskom je u junu i julu, što mi odgovara - objašnjava 38-godišnji Velić.

Angažman u KSH dogovoren je samo za ovu godinu, kao što je bio slučaj i s juniorskom reprezentacijom BiH, koju je Velić vodio na EP-u 2009. u Sarajevu.

- To je epizoda koju pamtim po lošem. Proveo sam dva mjeseca s ekipom, a ne samo da nisam dobio ni marke za to nego sam, praktično, sve sam radio, od treninga pa do traženja hotela za pripreme. Bio sam prinuđen davati ljudima riječ da će sve biti plaćeno, a nije ni do danas. U Hrvatskoj ću barem toga biti rasterećen - rekao je Velić.