Ima li spasa za košarku u Tomislavgradu?

Iako nije službeno potvrđeno, od strane povjerenika natjecanja KS H-B Bože Bošnjaka se pretpostavlja da su razlozi napuštanja također financijske prirode, piše Fena.

Pošto su se oba kluba nalazila na proračunu, iz općinske Službe za sport i tjelesnu kulturu su izvijestili da se oba kluba kao i ostali sportski kolektivi financiraju temeljem Odluke o financiranju javnog sporta u Tomislavgradu i Pravilnikom o uvjetima i kriterijima financiranja sporta u općini.

- Tom Odlukom općina se obvezala financirati sve službene nastupe svih pogona sportskih kolektiva – kazao je općinski viši samostalni referent za sport i tjelesnu kulturu Drago Ledušić.

Ledušić je prikazao financijske podatke koji su se izdvajali za navedena oba kluba gdje je za prošlu godinu muški košarkaški klub dobio 29.710,00 KM u što su uračunata sredstva od granta, prijevoz i korištenje Gradske sportske dvorane u Tomislavgradu, dok je za ovu godinu planirano izdvajanje 33.940,00 KM.

Za ženski košarkaški klub u prošloj godini su planirana izdvajanja iz općine oko 46.000,00 KM, a zbog odustajanja tijekom polovine prošle godine, na njihov je račun iz općine poslano 18.008,00 KM.

- Kao što smo prikazali, financiranje se vrši transparentno i temeljem odluke o financiranju sporta, a daljnji angažman uprave je na pridobivanju sponzora. Uprava ženskog košarkaškog kluba se izjasnila da ne žele više raditi te su podnijeli ostavku i ostavili mogućnost drugima da vode klub, kazao je Ledušić i dodao da je nedavno informiran o Odluci Uprave muškog košarkaškog kluba da kadeti i mlađi kadeti dalje treniraju dok će seniori biti prijavljeni za sljedeću natjecateljsku košarkašku sezonu.

Kao jedan od razlog zbog čega se ugasio ženski košarkaški klub, tadašnji Upravni odbor koji je podnio ostavku je naveo financijsku bilancu gdje su troškovi Prve lige i plaćanja stranih pojačanja iscrpile klupsku blagajnu i primorale Upravu na ostavku.

Zbog neformiranja u zakonskom roku nove Uprave, Savez je automatizmom ugasio ŽKK “Tomislav”, priopćeno je tada iz navedenog kluba.

Međutim, ista sudbina bi mogla zadesiti i muški košarkaški klub “Tomislavgrad” koji je istupio iz daljnjeg natjecanja prvenstva Herceg-Bosne za muškarce.

bitno.ba