FOTO  Ilija Volarić: Trener iz Mostara koji je pripremio Bojana Bogdanovića

Sa Bojanom je samostalno radio Ilija Volarić, košarkaški trener koji u Mostaru vodi školu košarke i evo što je on rekao za naš portal HERCEGOVINA.info.

Kao prvo komentar ovogodišnjeg Europskog prvenstva?

Moj komentar je da se proširenjem broja momčadi izgubilo na kvaliteti. Onda tu je veliki broj otkaza kvalitetnih igrača, ali na njih se ne treba ljutiti jer su imali duge i naporne sezone u svojim klubovima. Sa druge strane i slabije momčadi su dobile prigodu da vide gdje se nalaze među ovim jačim momčadima. Ovi što su prošli grupe ipak su kvalitetniji, i oni ulaze u formu za završnicu.

Tko će po Vama osvojiti ovo prvenstvo i koji je domet Hrvatske?

Španjolci su lukavi i oni su favoriti, ali ne treba ni Grčku nikada otpisati, a realno Hrvatska će se  boriti za medalju. Hrvatska ima želju i mislim da će to igračima biti nagrada za sve što su do sada učinili.

U ljetnoj stanci ste radili sa Bojanom Bogdanovićem, a svi se slažu da je on najspremniji na prvenstvu.

Odradili smo u lipnju petnestak treninga, i pazite ovo, igrač tijekom sezone nema vremena da se vraća na osnove košarke. Sezona je duga i igrači jednostavno nemaju vremena da rade na šutu, trčanju i radu nogu. To se vidi na EP, tko nije radio na osnovama on hoda kao po blatu i to je tako. Ja sam prvi bio počašćen što radim sa Bojanom. On nije znao hoće li iči u Ameriku i radili smo osnove i to je bila njegova volja i želja. Bojan je toliko talentiran da je sve uspio nadoknaditi.

Navijači se pitaju kako jedan takav trener nema mjesta u domaćoj košarci i ima li ambicija za mjseto na klupi seniora?

Dok sam bio mlađi imao sam više ambicija, ali sada sam se posvetio djeci i najvjerojatnije ču ostati sa djecom. Laskalo bi mi kada bi imao neki četverogodošnji program, i to bih prihvatio, na jednu sezonu ne bih pristao. Ja imam svoj program i svoju viziju košarke. Dvadest godina sam u košarci i nikada nisam bio opterećen rezultatima, a trener seniora je uvijek pod pritiskom. Problem današnje košarke je što se nikako igrači ne spominju, niti ih itko što pita. Uzmimo našu ligu, i ako će igrač preći iz kluba u klub on se tu ne pita, kao ni trener.Najmanje se računa vodi o košarci i sve su to neke druge relacije i to je pogubno za košarku. Treba se okrenuti košarki i pustiti eksperimente. Kada se slaže momčad strogo se treba voditi računa tko se dovodi, i ako se dovodi treba vidjeti na kojoj poziciji treba igrač, a ne dovoditi pet igrača koji igraju iste pozicije. Tu se vrše pritisci na trenere, da se zadovolji netko treći i to je problem današanje košarke u BiH i ona je na niskim granama. Evo možemo sada pratiti Europsko prvenstvo, a ja redoviti pratim i mlađe kategorije. Vidite koliko su sada daleko dogurali Finci, a nije ih nigdje bilo. Mi pričamo o prošlosti, ali sada se svatko educira . Svi treneri koji prave rezultate dolaze iz Amerike koja je kolijevka košarke. Mi ne trebamo dovoditi trenere, ali možemo kopirati njihove od mlađih uzrasta, pa sve do seniora. Tamo nema uvijek potpisivanja ugovora, nego onda kada su igrači zreli za ugovore.

Ide li onda domaća košarka nazad ili naprijed?

Zadnjih godina domaća košarka ide unazad, i to sam već i objasnio. Ova domaća liga služi mladim igračima kao neka odskočna daska za odlazak vani. Lijepo je gledati i djecu kako igraju košarku, ali to nitko ne gleda i to je katstrofa. U Sloveniji se igra finale školskog prvenstva i bude puna dvorana Tivoli. To naša javnost ne zna, ali ta finala osnovnih i srednjih škola u Sloveniji igraje se pred punim velikim dvoranama, i tu bude i do 7000 gledatelja. Tako nešto i nama treba. Svaka čast svakome, ovdje možete i kupiti mjesto u ABA Ligi, ali djeca su budućnost sporta.

U kakvom je rangu danas košarka u Mostaru?

Sada ima dosta domaćih igrača u Zrinjskom, a ne kao prije tri godine kada je stanje bilo katastrofa i kada nismo imali niti jednog igrača iz Mostara. Naši igrači su se omalovažavali i mlada generacija sa kojom sam ja osvojio dvije medalje na državnim prvenstvima je propala. Sada su to trebali biti gotovi igrači, ali niti jedan danas nije u košarci. Te igrače je samo trebalo malo čekati, ali u nas nema tog vremena za čekanje.

Vi vodite školu košarke, pa imate li kakvu poruku za mlade?

Ko ima želju može doći bez ustrčavanja i sada postoji više starosnih skupina, pa neka slobodno dođe. Inače bih djeci poručio da se bave bilo kojim sportom, to ne mora biti ni košarka. Ja sve što imam prijatelja oni su iz svijeta sporta, i sport je druženje i zdravlje. Bitno je da se mladež bavi sportom, a ne da po cijele dane sjede za računalom.

Ovim putem pozivamo sve zainteresiranu djecu uzrasta od 8 do 10 godina da se prijave u školu košarke subotom u 9 i nedjeljom u 12 sati u Đačkom Domu, više informacija na mob: 063-347-711

HERCEGOVINA.info