Hrvoje Vlašić: Kao trener se uvijek želim boriti za nešto

zrinjski široki
... Bosne i Hercegovine, i to prekidom dominacije peterostrukog uzastopnog nositelja ovog naslova Igokee iz Aleksandrovca, piše Dnevni avaz.

Veliki i kontinuirani uspon kluba tijekom posljednje dvije godine počeo je dolaskom Hrvoja Vlašića za trenera u ljeto 2016. godine. Od tada je Zrinjski išao samo naprijed pa su već prošle sezone polufinalom Kupa i osvajanjem trećeg mjesta u prvenstvu napravili rezultat kakav klub ranije nije imao. A ove sezone su otišli korak naprijed igrajući veoma zahtjevnu sezonu na tri fronta. Ona je okrunjena izvrsnim predstavama u finalnoj seriji doigravanja i ukupnom pobjedom protiv Igokee od 3:1.

Ozbiljna priča

- Kad smo bio u pregovorima sa predsjednikom kluba Daliborom Milošem i potpredsjednikom Igorom Marićem, pitali smo jedni druge koje su nam ambicije. U tom razgovoru smo spojili jednake ciljeve, a htjeli smo da to bude ozbiljna priča. Kao trener, uvijek se želim boriti za nešto. Prve godine smo bili treći u prvenstvu i imali smo sjajnu sezonu. Mislim da smo napravili dosta toga u dvije godine, a koliko ćemo držati kontinuitet, to je neka druga priča - govori Hrvoje Vlašić.

Igokea je pet godina bila dominantna, a onda ju je ove sezone Zrinjski dobio pet puta - dva puta u Ligi za prvaka i tri u doigravanju.

- Ove godine se približio kvalitet, a vjerovatno je razlog tome dijelom i to što Igokea ima garantiran status u Prvoj ABA ligi i što se, prema novom pravilu, u Prvu ABA ligu ulazi isključivo iz Druge ABA lige. Sad više niko nije nedodirljiv i svako svakoga može pobijediti. Vidjet ćemo kako će to izgledati sljedeće sezone, jer će Igokea sigurno morati pojačati tim da bi izborila opstanak u Prvoj ABA ligi - kaže Vlašić.

Teške povrede

U Zrinjskom su veoma zadovoljni napravljenim, ostvaren je uspjeh koji će u budućnosti stvarno biti teško nadmašiti.

- Sezona je bila duga i naporna. U rezultatskom smislu sam zadovoljan. Nisam zadovoljan samo povredama i pehovima koji su nas zadesili u tom smislu. Nismo imali nijednu povredu "mekog tkiva" nego teške povrede. Ipak smo uspijevali to kompenzirati, ali žao mi je tih momaka. Oni će, ipak, biti u sastavu sljedeće sezone, jer se dobro oporavljaju - govori Vlašić.

Osvojena titula na kraju je sezonu učinila uspješnijom nego što se očekivalo.

- Kad vodiš ekipu koja je favorit, onda to nekako dođe po inerciji. A u ovakvoj situaciji, svi ljudi moraju dati sve od sebe da bi se došlo do uspjeha. Pored toga, i dosta toga se mora poklopiti - zaključio je Vlašić.

Uzbudljiva sezona

Bosanskohercegovačka košarkaška liga svakako je ponudila izrazito uzbudljivu sezonu.

- Bilo je dosta dobrih igrača, interesantnih mladih košarkaša, vrlo zanimljiva liga, dvorane sa solidnom popunjenošću. Mislim da će tako biti i sljedeće sezone. Tri-četiri kluba su napredovala i kvalitetom, a možda i pet-šest, jer ima mnogo promjena. Neki klubovi krenu na jedan način pa mijenjaju roster tijekom sezone. Dovode se dobri igrači, koji potpuno mijenjaju stanje. Primjera radi, Vogošća je sa dva odlična Amerikanca lagano ostala u ligi - kaže Vlašić.