Hrvatska je slavila protiv Litve i osvojila turnir u Francuskoj

bojan
Hrvatska je dobro ušla u utakmicu, već na samom početku poveli smo 5:2. Prvu dionicu obilježio je Dario Šarić s devet koševa. Izbornik Petrović počeo je utakmicu s petorkom (Bogdanović, Simon, Šarić, Planinić i Mavra). U ovoj utakmici Petrović nije koristio centra Luku Žorića i kapetana Ukića. U prvoj četvrtini igrali smo vrlo dobru košarku, posebno smo iskazali u napadu, kad smo u jednom trenutku vodili 21:13. Nakon vodstva +8, Litavci su pozvali minutu predaha. Nakon kratkog odmora košarkaši Litve uspjeli su se smanjiti našu prednost i doći na -1. Hrvatska je do kraja prve četvrtine pojačala obranu, a napad je i dalje izgledao sjajno, pa smo tako u drugu četvrtinu ušli s +5 koševa razlike (25:20).

U drugoj četvrtini izbornik je uveo mladog Dragana Bendera, koji je još jednom pokazao kako će na EuroBasketu biti važna karika u našim redovima. Bender je odigrao skoro cijelu drugu četvrtinu i uspio ubaciti pet koševa, ali dosta je pomogao i u obrani. Hrvatska je i u drugoj četvrtini uspjela održavati prednost protiv opasnih Litavaca. Pet minuta prije kraja druge četvrtine imali smo prednost od čak deset koševa razlike. Košarkaši Litve uspjeli su do odmora smanjiti rezultat, pa se tako na odmor otišlo s +7 za Hrvatsku (45:38). U prvom dijelu najbolji u našim redovima bio je Dario Šarić s 13 koševa, a pridružio mu se i Bojan Bogdanović koji je ubacio devet koševa.

Ponovno odličan početak naših košarkaša. Dario Šarić na početku treće četvrtine pogađa tricu za vodstvo od +10. Već u sljedećem napadu sjajna kombinacija Simona za Planinića koji je ostao sam pod košem za +12. Hrvatska je držala svoju prednost i sjajno igrala u obrani. Pet minuta prije kraja treće četvrtine Hrvatska ostvaruje najveću prednost na utakmici, Šiši je pogodio za dva i +15 razlike za Hrvatsku. U zadnje tri minute treće četvrtine Hrvatska je pala u obrani, a to su znali iskoristiti Litavci, koji smanjuju na -7. No, Litva tu nije stala, nego je do kraja treće četvrtine smanjila na -4 i potpuno se vratila u utakmicu. U posljednju četvrtinu ušlo se s rezultatom 62:58 za Hrvatsku.

Možda smo najlošije igrali u posljednjoj četvrtini, radili smo neke pogreške koje nam se nisu događala u prve tri dionice, uz nekoliko izgubljenih lopti u napadu i nešto slabiju obranu Litavci se vračaju na -1 sedam minuta prije kraja utakmice. Opet smo se posložili u napadu, ponovno smo igrali na krilima Šarića i Bogdanovića, koji su gotovo sve pogađali u posljednjoj četvrtini. No, minutu prije kraja Litavci gađaju tricu za ponovni priključak na -1. U sljedećem napadu uspjeli smo zabiti za +2, ali sekundu prije kraja utakmice Šarić radi prekršaj što Litvi donosi dva slobodna bacanja. No, Valanciunas je promašio oba bacanja i Hrvatska je na kraju zasluženo slavila protiv Litve u vrlo uzbudljivoj utakmici s 82:80.

Najbolji u našim redovima ponovno su bili Dario Šarić s 28 i Bojan Bogdanović s 21 košem. Valja istaknuti i vrlo dobru igru Bendera u obrani a i Simona u napadu. Kod Litve su najbolji bili Kuzminskas s 21 i Valanciunas s 12 ubačenih koševa.