Hrvati u lovu na medalju nakon 18 godina

Hrvatska u 17.30 igra protiv Španjolske za brončanu medalju, prvu medalju nakon punih 18 godina.

Već sada velik uspjeh

Izabranici Jasmina Repeše u Celju i Ljubljani vratili su se među košarkašku elitu. Nakon lošeg otvaranja i teškog poraza od Španjolaca na početku turnira, hrvatski košarkaši nanizali su osam uzastopnih pobjeda.

Hrvatska je redom slavila protiv Gruzije, Poljske, Slovenije, Češke, Finske, Italije i Grčke. U četvrtfinalu je uvjerljivo svladana i Ukrajina te je tako prekinuto prokletstvo četvrtfinalnih ogleda. Velik niz zaustavila je tek Litva u polufinalu, koja je iskoristila loš dan hrvatskih košarkaša.

Velika prilika

Samim plasmanom u borbu za medalje izabranici Jasmina Repeše već su napravili velik uspjeh, no pred njima je prilika koju su čekale brojne generacije hrvatskih košarkaša. Nakon punih 18 godina, Hrvatska ponovno ima priliku osvojiti medalju s velikih natjecanja, prvu nakon zlatne generacije Tonija Kukoča, Dina Rađe, Stojka Vrankovića, Arijana Komazeca, Velimira Perasovića, Veljka Mršića i ostalih.

Na tom putu stoje im jaki Španjolci, sada već bivši europski prvaci. Španjolska koja je u posljednjih sedam godina osvojila dva olimpijska srebra (2008., 2012.) i svjetsko zlato (2006.), a s posljednjih sedam europskih prvenstava ima šest medalja od toga dva zlata (2009., 2011.).


Navijači šesti igrač

No, Hrvatska će imati jednu veliku prednost, a to su naši navijači. Nakon teškog poraza od Španjolske, hrvatski košarkaši su izgaranjem na terenu ponovno privukli navijače, koji su ih nosili na utakmicama. Sinergiju igrača i navijača najbolje je pokazala slika nakon poraza od Litve u polufinalu kada su hrvatski košarkaši ispraćeni ovacijama s tribina.

Hrvatski košarkaši, iako je dugačak turnir ostavio traga na umoru i ozljedama, spremni su za velik okršaj za broncu. Jedino je upitan nastup Damira Markote.

dalje.com