FOTO/VIDEO  HKK Zrinjski: Kako klub vratiti na stare staze

Uoči sezone svi smo očekivali da će se Zrinjski naći u doigravanju, a tako je i najavljeno na predstavljanju novog trenera Dejana Parežanina. Čovjek je došao napraviti veliki Zrinjski, a ostavio ga nikada manjeg. I tako već par godina. Uoči svake sezone najavljuju se pomaci prema gore, a na kraju sezone tone se sve dublje. Činjenica je da je Zrinjski ispao iz lige, a u istoj su opstali objektivno puno lošiji klubovi. Službeni stav je da je za ispadanje kriv novac. Kako nema novca, nema ni krivca po toj logici.

Glas navijača kaže da je za sve kriva struka. Struka je izgubila mnoge važne utakmice koje se nisu smjele izgubiti. Među njih svakako vrijedi nabrojiti gostujuće poraze od Vogošće i Čelika, te domaće od Varde i Borca.

Da je bilo koja od tih utakmica dobivena danas bi Zrinjski bio prvoligaš na odmoru, premda je i to neuspjeh sa obzirom na najave i ambicije. Iste najave i ambicije slušali smo od Juge i Vujčića, ali sve je ostalo na najavama. Veliki dio financijslog minusa klub vuče se još iz tih sezona, ali to je sada priča sama za sebe. Loši rezultati otjerali su navijače iz dvorane, a slab interes odvukao potencijalne sponzore. Grad i županija već odavno ne vode računa o sportskim kolektivima, tako da je sav teret financiranja kluba pao na par prijatelja bez kojih bi se klub najvjerojatnije ugasio. Danas je situacija takva da klub čeka „milost" iz saveza o nekakvom proširenju lige ili će slijedeće godine u Ligu Herceg-Bosne. Istu tu ligu koju je igrala druga momčad i u kojoj su mladi igrači imali minutažu. Ove sezone su ti mladi igrači grijali klupu, a kroz klub su defilirala „razna" pojačanja koja su ga i dovela do ispadanja.

Sada treba pogledati istini u oči. Treba smoći snage pa priznati neuspjeh koji nipošto nije smak svijeta. Mi smo takva sredina koja je spremna na sav glas sve osuditi, a ono dobro prešutjeti skrivajući u sebi zlobu zbog tuđeg uspjeha. Danas možete vidjeti, čuti i pročitati kako mnogi likuju zbog sudbine HKK Zrinjski. Neki što vole nekoga drugog, a neki što ne vole nekoga u klubu. Zbog njih treba krenuti u povratak, i to veliki povratak koji neće ostati samo na riječima. U klubu jedan dan moraju shvatiti tko su prijatelji Zrinjskog, a tko su fikusi koji se pojavljuju na domjenicima i slavljima. Danas ih nema, klub je ostao sam da čeka potonuće ili uskrsnuće. Ovaj grad prvo treba vratiti prostorije HKK Zrinsjki na stadionu, to jeste odobriti renoviranje istih. Košarkašima je mjesto među ostalom klubovima iz obitelji Zrinjski. Ista stvar je sa mladim trenerima koji su školovali djecu u omladinskoj školi kluba.

Bez obzira u kojoj se ligi natjecali slijedeće sezone klub treba domaćeg trenera, a 99 % navijača milsi da je to Nedjeljko Zelenika koji je već jednom digao klub iz pepela i doveo ga do najsvjetlijih stranica u povijesti. Ne tako davno pod njegovim vodstvom dvorana na Bijelom Brijegu bila je pretijesna za sve navijče. Isto tako postoje igrači, naša djeca koji su otišli u druge klubove trbuhom za kruhom. I njima je mjesto u svom Zrinjskom, i to je projekat koji treba započeti danas, jer sutra će možda biti kasno.

Sada je najlakše nekoga optužiti bez suđenja i suca, kao i napraviti od njega prijatelja ili neprijatelja. Zrinjski nažalost ima malo prijatelja i svaki je zlata vrijedan. Oni lažni će se sami prepoznati, i mogu se svrstati u neprijatelje. Što je bilo bilo je...Prošlost treba ostaviti u prošlosti i krenuti u budućnost bez laži i obećanja. Zdrav klub sa domaćim trenerom i igračima privući će interes publike, a interes publike ponovo će privući sponzore. U klubu postoje mladi ambiciozni ljudi koji će imati snage sve to posložiti, naravno ako ima volje za takvo nešto.