HKK Široki puni hrvatske reprezentacije

HKK Široki, reprezentacija, HKK Široki, KK Alkar, HKK Široki, KK Igokea
Seniori su osvojili prvu dvostruku krunu od 2004. godine, a u mladim kategorijama Široki je potukao konkurenciju.

Da najuspješnije i najkvalitetnije radi s mladim igračima, ovaj klub je pokazao osvojivši sve mlade kategorije. Široki je imao prvake u juniorskoj, kadetskoj i pretkadetskoj (pionirskoj) konkurenciji. Ipak, nova priznanja za njihov rad dolaze i dalje, i to izvan granica Bosne i Hercegovine. Bivši igrač Širokog Stanko Barać odavno je standardni hrvatski reprezentativac, no sada će prvak Bosne i Hercegovine imati još trojicu svojih igrača na širem popisu hrvatske seniorske reprezentacije. Naime, hrvatski izbornik, ujedno i bivši trener Širokog, Josip Vranković uvrstio je trojicu članova Širokog na popis B reprezentacije Hrvatske. Dvojica od te trojice, Ivan Ramljak i Darko Planinić, bili su članovi mlađih hrvatskih vrsta i ove godine su postali seniori, a s njima će u B vrstu i Fran Pilepić koji je svojim igrama postao zanimljiv Vrankoviću i kao kandidat za reprezentaciju, ali i kao moguće pojačanje Cibone čiji je Vranković trener. B reprezentacija Hrvatske zamišljena je da u nju uđu svi oni koji mogu biti materijal za A reprezentaciju, ali koji zasad ne mogu proći u najuži krug. Prije nego se okupi najbolja hrvatska momčad, koju čeka nastup na Eurobasketu u Litvi krajem ljeta, Joke Vranković će provesti jedno vrijeme s ovim igračima da dobije detaljniji uvid u potencijalne reprezentativce sa šireg reprezentativnog popisa. Pripreme B reprezentacije počinju krajem mjeseca i odigrat će barem šest prijateljskih utakmica s U20 reprezentacijom koju vodi aktualni trener Širokog Ivan Velić.

Boris Barać na Svjetskom prvenstvu

No, još jedan član prve momčadi Širokog bit će ovog ljeta s jednom od hrvatskih reprezentacija. Najmlađi član prvog sastava Boris Barać dobio je poziv u hrvatsku U19 reprezentaciju koja će ovog ljeta braniti brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu za košarkaše do 19 godina, koje se održava u Latviji od 30. lipnja do 10. srpnja. Barać će tako biti treći Širokobriježanin koji će nastupiti na svjetskoj smotri posljednjih godina, jer su 2009. u Novom Zelandu igrali Planinić i Josip Bilinovac.
To što će imati četiri igrača i trenera među hrvatskim vrstama je veliko priznanje za Široki, ali nije i jedino, jer će sigurno još pokoji član mlađih kategorija ovog kluba biti u juniorskoj ili kadetskoj reprezentaciji Hrvatske. Uostalom, trener juniora Širokog je Jakša Vulić koji je izbornik hrvatske juniorske vrste.

Sve to dovodi nas do pomalo apsurdne činjenice da prvak Bosne i Hercegovine ima toliko igrača u hrvatskim selekcijama, a nema niti jednog u reprezentaciji države kojoj je prvak. Iz prvog sastava Širokog samo Josip Naletilić može igrati za bh. reprezentaciju, no njega nema na Hadžićevom popisu. Međutim, na stranu pitanje bi li se Naletilić odazvao Hadžiću, ali pokraj Gordića, Vasiljevića i Nešovića za playmakera Širokog tu jednostavno nema mjesta.

Članovi Širokog u hrvatskim reprezentacijama

B REPREZENTACIJA
Ivan Ramljak
Darko Planinić
Fran Pilepić
U19 REPREZENTACIJA
Boris Barać

Dnevni-list.ba