HKK Široki i KK Igokea u Euroligi?

Naime, od sezone 2013/2014 pravo sudjelovanje u najjačem klupskom natjecanju u Europi klubovi iz regije (Slovenija, Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija) mogu ostvariti samo kroz Jadransku ligu!

Prvak Jadranske lige i najbolje plasirani tokom regularnog dijela, prije play off-a plasiraće se direktno u Euroligu a treća momčad iz regularnog dijela igrat će kvalifikacije za ovo prestižno natjecanje.

Dosadašnji način bodovanja u kojem su se zbrajali bodovi iz domaćih prvenstava, kup natjecanja i Jadranske lige se dakle mijenja već od ove sezone. Nacionalna natjecanja gube na značaju, bitno je da kroz domaće prvenstvo ostvarite plasman u Jadransku ligu koja je od sada jedini put ka Euroligi .
Partizan, Olimpija i Cibona su i prije ove odluke izgubili garantirane ugovore i sada sve raspoložive snage okreću regionalnom natjecanju.

Iznenadjuje šutnja nacionalnih saveza, pogotovo srpskog. U proteklom periodu veoma često su sijevale iskre na relaciji savezi - rukovodstvo Jadranske lige, često su neki klubovi najavljivali i istupanje iz ovog natjecanja, savezi tražili bolji status za domaća prvenstva. Nakon odluke boarda Eurolige, niko ni riječ.

Klubovi su ozbiljno pristupili pripremama, veliki broj transfera koji nagovještava najjaču ligu do sad, savezi šute.

Teoretski, u sezoni 2013/2014 u najjačem europskom klupskom natjecanju možemo gledati oba predstavnika BiH, Široki i Igokeu.

SCsport.ba