Hercegovka europski talent u košarci

talenti
Na njemu su sudjelovale četiri ekipe, ŽKK „Zadar“ iz Zadra, ŽKK „Plamen Požega“ iz Požege, ŽKK „Rhea“ iz Imotskog te ŽKK „Medveščak“ iz Zagreba. Večeras se igralo finale između domaćina „Rhea“ i zagrebačkog „Medveščaka“, bolji je bio „Medo“ 69-74. No to nama ne bi ništa bilo zanimljivo da prva violina ŽKK „Medveščak“ nije Hercegovka Ana-Marija Begić. Šesnaest joj je godina i premda je uzrastom tek kadetkinja, već ima solidno igračko iskustvo. Upisala je veliki broj nastupa u juniorskom uzrastu i u A – 2 košarkaškoj ligi Hrvatske, a članica je i najbolje seniorske vrste „Medveščaka“. Prvi seniorski nastup imala je s nepunih 15 godina. Uz sve ovo je i vrlo dobra učenica drugog razreda XIII. zagrebačke gimnazije Većeslava Holjevca. Svoj prvi nastup u međunarodnom natjecanju žeskog košarkaškog Eurokupa Ana-Marija upisala je 16. prosinca 2009. godine protiv španjolskog sastava Gran Canarije.

Igrala je za Hrvatsku reprezentaciju na prošlogodišnjem Europskom U – 16 prvenstvu divizije B u Estoniji. U finalu su izgubile od Nizozemske, ali su ulaskom u samo finale uveli Hrvatsku u elitno europsko košarkaško društvo u diviziju A u kojoj ovog ljeta igraju turnir u Grčkoj.

Ana-Marija je počela trenirati košarku vrlo rano, još u njenom rodnom Posušju kao učenica osnovne škole. No, sve je to bilo rekreativno, dok nije došla u Zagreb. Igrala je za ŽKK „Novi Zagreb“, potom za ekipu ŽKK „Croatija 2006“, da bi se zasada skrasila u ŽKK „Medeščak“. U sezoni 2007/08 igrala je za mlađe kadetkinje, kadetkinje i juniorke ekipe „Croatije 2006“, i u svim uzrastima bila najbolji strijelac a isto je ponovila u „Medveščaku“ u narednoj sezoni 2008/09.

Njeni najveći uspjesi su : pobjednica Kupa Ružice Meglaj – Rimac za osnovne škole s OŠ Savski Gaj Zagreb (2007/08), prvakinja Hrvatske za osnovne škole s OŠ Savski Gaj Zagreb (2007/08), mlađekadetska prvakinja Hrvatske sa ŽKK „Croatija 2006“ (2007/08), kadetska doprvakinja Hrvatske sa ŽKK „Croatija 2006“ (2007/08), juniorska doprvakinja Hrvatske sa ŽKK „Medveščak“ (2008/09), kadetska prvakinja Hrvatske sa ŽKK „Medveščak“ (2008/09), srebrna na kadetskom EP divizije B (2009), prvakinja Alpe Adria Lige (BCAA) ove godine sa „Medveščakom“, i večeras pobjedom u Imotskom juniorska prvakinja Hrvatske također sa ŽKK „Medevščak“.

talenti


Nakon svega ovoga nije ni čudno da je ova mlada Hercegovka već dobila nekoliko poziva za odlazak u Sjedinjene Američke Države, a niti najbolji hrvatski košarkaški ženski klubovi poput Šibenika i Gospića nisu imuni na igre Ane-Marije Begić. „Nema sumnje da se radi o jednom velikom europskom talentu, no njezin budući napredak ovisi o njezinom radu“ – izjavio je njen trener Viktor Kovač za eminentni hrvatski časopis „Hrvatska Košarka“.

www.jabuka.tv (Ante Begić)