EUROBASKET Dončić odveo Sloveniju u četvrtfinale. Francuska protiv Turske odigrala dramatičnu završnicu

Luka Dončić Slovenija
Getty images

Branitelji naslova europskog prvaka, košarkaši Slovenije plasirali su se u četvrtfinale ovogodišnjeg EuroBasketa, oni su u osmini finala u Berlinu svladali Belgiju sa 88-72 (24-19, 20-22, 19-19, 25-12), navodi Hina.

Ponovno je briljirao Luka Dončić, koji je s 35 koševa (šut 11/25), četiri skoka i pet asistencija vukao svoju momčad do pobjede, u kojoj je Belgija do zadnje četvrtine dobro namučila favorizirane Slovence, objavio je Index.

Slovenija je već sredinom prve četvrtine povela s 11 koševa razlike (16:5), ali su uporni Belgijci prednost Slovenije do kraja prvog poluvremena uspjeli smanjiti na samo tri koša. Slovenija je početkom drugog poluvremena otišla na +7, da bi Belgija početkom zadnje četvrtine povela s jednim košem razlike (64:63).

No onda je Luka Dončić, koji je dotad već bio zabio 25 koševa, pogodio dva vezana koša za vodstvo Slovenije, a potom i jedno polaganje te se Slovenija odvojila.

Već u prvoj utakmici osmine finala Eurobasketa viđena je prava drama. Turska je u Berlinu imala na koljenima Francusku, ali je u ludoj završnici uspjela prokockati pobjedu i ispasti nakon produžetka (86:87).

Francuzi, koji su prema kladionicama četvrti favoriti za zlato nakon Srbije, Slovenije i Grčke, katastrofalno su odigrali treću četvrtinu. Na poluvremenu je Francuska imala osam poena prednosti (43:35), a onda je sljedeću četvrtinu izgubila s 22:6. Ipak, pred kraj utakmice Francuska se vratila i stigla u vodstvo, ali je onda nizom pogrešaka opet prepustila vodstvo Turcima.

Imala je Turska 77:73 24 sekunde prije kraja, a zatim i desetak sekundi prije kraja dva poena prednosti, dva slobodna bacanja i loptu sa strane zbog nesportskog prekršaja Francuza. Cedi Osman, koji je dotad pogodio sva četiri bacanja, promašio je oba, a onda su zbunjeni Turci poklonili loptu Francuzima, piše Index. Evan Fournier je odlučio završiti zadnji napad, promašio je, ali je Francusku skokom i zakucavanjem spasio Rudy Gobert.

Turci su u zadnjoj sekundi promašili šut za pobjedu u regularnom dijelu, a onda u produžecima, pri rezultatu 86:87, nakon niza promašaja Francuza i dva promašena bacanja Goberta imali napad za pobjedu, no zakomplicirali su ga i izgubili loptu te ispali.