Dva lica naših sportaša: Dok jedni ginu za sveti dres drugi ga sramote

bojan
Hrvati se vole natjecati i pobjeđivati, ali kada izgube sportski protivniku čestitaju na pobjedi.

Ovih dana oči sporstke javnosti u Hrvatskoj okrenute se ka dva najpopularnija sporta, nogometu i košarci. S pravom su navijačka očekivanja bila velika, a nakon svega fanovi, bar oni više nogometni doživjeli su neugodna iznenađenja. Uoči dva gostovanja u kvalifikacijama za EP izabranici Nike Kovača najavljivali su šest bodova i siguran plasman na Euro. Nakon ta dva gostovanja Hrvatska je upisala samo jedan bod i tako od gotovog napravila veresiju, te dovela u pitanje odlazak na Europsko prvenstvo.

Razočarenje je veće jer su reprezentativci u te dvije utakmice igrali mlako, bezidejno i bezvoljno, te su tako protivnicima olakšali posao. Ista ta reprezentacija Hrvatske, sa istim igračima i izbornikom istim tim protivnicima napunila je mrežu golovima i ispratila ih iz Lijepe naše sa 11. pogodaka. Uoči ovih rujanskih utakmica mediji su nas pumpali pričama o lavovima iz najvećih europskih momčadi koje će se svoje protivnike smazati za doručak, a na terenu smo vidjeli miševe i zečeve koji su osramotili dres koji nose.

Nažalost reprezentacija Hrvatske nije ono što je bila, a isključivi krivci zbog toga su izbornik, nogometaši, te u prvom redu nogometni savez kome je primarni cilj kako u svoju kasu dovesti što više novca. Upravo zahvaljujući toj zvijezdi vodilji reprezentacija se od svetinje pretvorila u izlog za prodavanje igrača.

Novac u svemu prednjači jer reprezentacija vam ništa ne znači, a reprezentacija nisu novac i igrači već navijači jer im život znači. Parola je ovo koja se vrti po društvenim mrežama, a koja pokazuje što navijači misle o reprezentativcima, a ova reprezentacija se odrekla tih istih navijača zabranivši im da idu na ova dva posljednja gostovanja.

S druge strane gledamo košarkaše Hrvatske koji se do posljednje kapi znoja bore za dres koji nose. Ne treba biti mudrac da se vidi sa koliko žara košarkaši, za razliku od nogomataša izgaraju za sveti dres. I dok naše nogometne zvjezdice čuvaju svoje nožice za klubove u kojima zgrću milione, jedan Bojan Bogdanović iako ozlijeđen moli izbornika da igra za svoju reprezentaciju i za svoje navijače. S druge strane jedan drugi naš košarkaš je jučer izjavio: Mnogi ljudi su poginuli za ovu zemlju, čast mi je što igram za Hrvatsku.

Kapa do poda momci, ovi potezi i izjave bi trebale biti primjer nogometašima kako braniti boje svoje reprezentacije. Košarkaši su sinoć izgubili u utakmici u kojoj su dali sve od sebe i niko im neće zamjeriti taj poraz.

Novcem se može kupiti skoro sve, ali nikak ne  ponos, čast i obraz. Neki naši sportaši su usprkos svojim deblim bankovnim računima izgubili i ponos, i čast i obraz.

HERCEGOVINA.info