Duvanjka Marija Pačar: Od ŽKK Županjac do američkog Thomasville Prep-a

Portal tgportal.net predstavlja Mariju Pačar, osamnaestogodišnju djevojku koja od sprnja prošle godine živi u Americi gdje se školuje i igra košarku. Spomenutim športom bavi se od šeste godine, a prve je korake napravila u ŽKK Županjac. Do polaska u srednju školu igrala je za ŽKK Tomislav koji je pod vodstvom trenerice Ive Orlović bio prvak Bosne i Hercegovine. Nakon završene osnovne škole, Marija je upisala Jezičnu gimnaziju u Splitu gdje je završila dva razreda i igrala košarku za ŽKK Split.

- U sedmom razredu osnovne škole dobila sam poziv od Hrvatske kadetske reprezentacije te sam boravila u njihovom košarkaškom kampu. Tamo sam upoznala mnogo prijatelja koji su u međuvremenu otišli na školovanje u Ameriku. Uspostavila sam kontakte i dobila košarkašku stipendiju za treći i četvrti razred srednje škole - ispričala nam je Marija Pačar i dodala da joj stipendija, koju je dobila od škole, pokriva školovanje, stan i hranu. Košarkaški klub za koji igram ima sponzore tako da ni za opremu ne moram izdvajati novce, a džeparac mi financiraju roditelji - kazala je Marija Pačar.

S obzirom na to da joj je košarka velika ljubav, mlada sportašica nije se puno dvoumila oko odlaska u Ameriku.

Roditelji su me podržali pa mi odlazak nije teško pao. Nova zemlja, novi ljudi i običaji, sve to traži prilagodbu, ali nije mi teško jer imam cilj - ispričala  je košarkašica koja danas živi u Thomasvillu u Sjevernoj Karolini. Košarku igram za Thomasville Prep, dakle za školu, a ne za klub. Svako jutro prije nastave idemo na trčanje, u školi smo od osam do 15 sati, a nakon toga imamo učenje i trening. Svaki drugi dan idemo u teretanu - opisala je Marija kako joj izgleda jedan dan u Americi. Pored treninga i škole Marija je uključena u volontersku skupinu koja djeluje u domu za nezbrinutu djecu.

Prije odlaska u Sjedinjene Američke Države 18-godišnja košarkašica dobro je poznavala engleski jezik.

- Engleski jezik učila sam u osnovnoj školi, išla na tečajeve i na kraju pohađala Jezičnu gimnaziju u Splitu. Nakon prvog razreda gimnazije bila sam na stručnoj ekskurziji u Londonu, na učenju izvornog jezika - kazala je Marija Pačar.

Nakon što je prošle godine u srpnju otputovala u daleku Ameriku, Marija nije dolazila u rodni Tomislavgrad.

- Kući ću doći tek krajem svibnja 2012. godine, jako mi nedostaju obitelj, prijatelji i pas te jedva čekam da ih vidim i zagrlim - ispričala  je.

Iako se veseli povratku u Tomislavgrad, Marija priželjkuje da će akademsko školovanje kao i športsku karijeru ipak nastaviti u Americi.

- Očekujem ponude od američkih koledža za stipendiju, tamo želim nastaviti školovanje i košarkašku karijeru - zaključila je Marija Pačar.

Ana Zorić

tgportal.net