Dr. Elabjer: Rozić pet mjeseci izvan košarke

Marinu Roziću jučer je operirana puknuta Ahilova tetiva. Zahvat je obavio doc. dr. Esmat Elabjer, voditelj sportske traumatologije u Klinici za traumatologiju u Draškovićevoj ulici u Zagrebu. Taj je Sudanac ponajveći stručnjak za Ahilovu tetivu u Hrvatskoj, što potvrđuju i podaci. Od 1982. izveo je oko 2160 operacija Ahilove tetive, pri čemu mu je Rozićeva bila 786. posebnom perkutanom metodom koju je počeo koristiti 2000. godine.

– Operacija perkutanom metodom zatvorenog je tipa i izvodi se bez reza, a to se može kada Ahilova tetiva pukne nisko. Ako je puknuće visoko, mora se raditi klasičnom metodom. Kroz rupice od 3 do 5 milimetara možemo vratiti tetivu na mjesto. Operacija je obavljena uz lokalnu anesteziju i trajala je 35 do 40 minuta – objasnio je dr. Elabjer.

Roziću slijedi višemjesečna rehabilitacija koja će se sastojati od tri dijela: prvi dio su ultrazvuk i elektromagnet, drugi hidroterapija, a treći rad u dvorani, što će biti provedeno ili u Zagrebu ili u Selcu.

– Marin je operaciju podnio dobro, raspoložen je i ne osjeća bol. Za pet-šest tjedana moći će hodati, no preporučujem mu da se košarkom ne bavi pet mjeseci – kaže kirurg.

To znači da Cibona na kapetana neće moći računati ni u domaćem doigravanju. S obzirom na to da će se reprezentacija za svjetsko prvenstvo okupiti sredinom srpnja, Rozić za nastup u Turskoj zasad nije izbrisan. Dakako, sve će ovisiti o njegovu oporavku.

vecernji.hr