Dalibor Peršić: Ako se Široki može nositi s najboljim ekipama regije, zašto ne bi i s europskim ekipama?

Proslava nije bila prethodno organizirana, ali ni razuzdana jer su se brzo morali vratiti standardnim obvezama.

- Proslavili smo onako kako smo i zaslužili, ali nije bilo prevelikog opuštanja. Nema ni vremena za to, jer smo od ponedjeljka u standardnom ritmu treniranja, a nova utakmica je već u petak, kaže Dalibor Peršić, s 14 koševa najefikasniji igrač Širokog u finalu. Sutrašnja utakmica koju Peršić spominje je susret 19. kola ABA lige protiv Zlatoroga iz Laškog. Široki je opet domaćin, a ugostit će najslabiju momčad lige. Ekipa Ivana Sunare posljednja je momčad na ljestvici te će najvjerojatnije tamo i ostati. Četvrti slovenski predstavnik definitivno nema kvalitetu za ovo natjecanje. U 20 odigranih utakmica Sunarina ekipa slavila je samo dvaput. U seriji je od 10 poraza, a zadnju pobjedu u ABA ligi ostvarila je još lani, početkom prosinca protiv Hemofarma.

Ipak, Peršić je na oprezu jer je jedna od te dvije pobjede Zlatoroga došla protiv Partizana, kojeg ni Široki nije uspio pobijediti.
- Oni jesu posljednji na ljestvici, ali nije to bezazlena ekipa. Imaju igrača koji znaju igrati košarku. Više nemaju što izgubiti i sigurno da će nas pokušati iznenaditi. Zato ne smije biti opuštanja kod nas i moramo se spremati kao da dolazi ekipa iz vrha ljestvice, a ne dna, dodaje Peršić.
Ipak, objektivno Zlatorog je najslabija ekipa koja će ove sezone gostovati na Pecari, slabija od Mladosti iz Mrkonjić Grada koju su Širokobriježani svladali u polufinalu Kupa. Ove sezone je ekipa Ivana Velića rušila puno jače ekipe od Zlatoroga i ako ozbiljno shvate ovu utakmicu (petak, 18 sati) domaći navijači trebali bi se ponovno radovati. Odlična je to prilika za 12. pobjedu čime bi se izjednačio rekord iz prošle sezone. A sezona neće biti gotova.
- Možemo izjednačiti prošlosezonski rezultat, ali na takve stvari se previše ne obaziremo. Kada smo uspjeli ovako visoko doći, želja nam je barem sačuvati peto mjesto koje bi nam osiguralo plasman u Eurokup. Bila bi to velika stvar i za nas igrače, ali i za klub i grad, zaključio je Dalibor Peršić.

Ako možemo s elitom iz regije, možemo i protiv europskih ekipa

Do kraja sezone u kojoj se trebao boriti za ostanak, Široki ima teoretske šanse čak se domoći završnog turnira ABA lige, no realnija i vrlo ostvariva perspektiva je da će završiti na petom ili šestom mjestu čime bi dobio pravo natjecati se u kvalifikacijama Eurokupa. U drugom po rangu europskom klupskom natjecanju, odmah iza Eurolige, od naših ekipa nastupala je samo Bosna, i to na osnovi pozivnice. Plasman u Europu bio bi bonus na ionako uspješnu sezonu Širokog, ali pitanje je koliko je klubu u interesu igrati Europu. Košarka nije nogomet i plasman u Europu ne donosi izravne financijske injekcije. Dapače, klub ni morao "podebljati" svoj proračun. Međutim, što se igrača tiče mnogima bi utakmice protiv vrhunskih europskih klubova puno značile.
- Svakom igraču je san natjecati se u što većoj razini. Ne bih ulazio u to što bi klub trebao napraviti, ali osobno mislim da bi se i ova ekipa mogla nositi s europskom konkurencijom. U ovu ekipu nitko nije previše vjerovao na početku sezone pa smo dokazali da možemo. Ako smo se mogli nositi s najboljim ekipama regije, zašto ne bismo i s europskim ekipama?, poručuje Dalibor Peršić.

Dnevni list