Cibona obranila naslov!

Prvi put u finalnoj seriji hrvatskog prvenstva, jedna se momčad na putu do naslova vratila "iz rupe" i izvela preokret nakon zaostatka od 2-0. Uspjelo je to košarkašima Cibone koji su, pokazalo se, puno teži dio posla obavili u prošle dvije utakmice, s kojima su se vratili u egal nakon što ih je Zadar "zaskočio" i dobio prva dva susreta.

U petoj u Draženovom domu Zadrani ipak nisu uspjeli izbjeći ono što se, zapravo, moglo i predvidjeti nakon što ispustiš 2-0, a nakon "meč-lopte" na domaćem parketu, dva dana kasnije umoran moraš na odlučujuću utakmicu u goste. Završilo je s 95:73, a sve je bilo jasno već na kraju treće četvrtine, u kojoj su Cibosi u završnici pobjegli na 20 razlike.

Početak utakmice pripao je Zadranima. Predvođeni Carom i Perićem, gosti su krenuli bolje od Cibosa i u većem dijelu prve četvrtine držali vodstvo na svojoj strani, a nakon Plaistedovog zakucavanja na isteku sedme minute, na semaforu je stajalo dotad najvećih 21:14. Na drugom kraju parketa Danijel Jusup priredio je iznenađenje stavljajući Ružića na Bogdanovića, a Cara na Vukušića, na što se Cibosi, uz izuzetak dva Vukušićeva ubačaja iz reketa, nisu snašli najbolje.

No, završnica prve i veći dio druge dionice donijeli su preokret u smjeru domaćina. Nakon sedam poena zaostatka, Velimir Perasović uveo je Bagarića i postavio zonu, a s promjenom obrane Zadrani su zadržani bez poena do kraja prve četvrtine. Cibona je to naplatila s četiri poena Radoševića i tricama Vukušića i Marka Tomasa za preokret na 24:21 nakon deset minuta.

Nakon prvog dvominutnog predaha, Cibona je produžila seriju na ukupno 15:0 i povisila na 29:21, a u tom razdoblju bilo je i atrakcije, uz Radoševićevo alley-oop zakucavanje na Gordonovu asistenciju za prve poene u drugoj četvrtini. Zadar, pak, nešto više od pet minuta nije zabio baš ništa, seriju su prekinuli Perićevim zakucavanjem za smanjenje na 29:23, no niti naredne dvije-tri minute nisu im donijele bolje vijesti.

Uz trice Gordona i Marka Tomasa, u 14. minuti na semaforu je stajalo velikih 39:25, a kod tih 14 razlike Cibosi su imali i dva šuta za još veću prednost, ali Tomasova trica i Udrihov šut za dva nakon skoka u napadu nisu ušli.

Nastavak serije od 25:4 možda bi i dotukao Zadrane, no nakon što su je prekinuli, u drugoj polovici četvrtine i gosti su došli na svoje. Pokrenuo ih je Perić, a zatim, s devet poena u kratkom razdoblju, i mladi Bilan, kojeg je Jusup uveo u drugoj dionici kako bi odmorio Plaisteda - i Zadar zbog toga uopće nije padao, upravo suprotno.

Gosti su se uz Bilanovu seriju približili na samo 43:36 nešto manje od tri minute do poluvremena, a do 15-minutnog predaha razlika je ostala približno ista. Stipčević je u završnim sekundama zabio s preko sedam metara za 51:43 na velikom odmoru, dok je s druge strane Cibonu potkraj poluvremena s dvije trice vukao Bogdanović, sprječavajući Zadrane da stignu još bliže.

Nakon predaha, Zadrani su krenuli podjednako dobro kao krajem druge dionice - no, nastavak je bio sasvim po Ciboninim notama, uz bijeg do nedostižnih 73:53 na kraju treće četvrtine.

Prvo se dogodilo ono ljepše za gostujuću momčad. Jedno od dva slobodna i polaganje Plaisteda i trica Stipčevića u mini-seriji od 6:0 donijeli su smanjenje na samo 53:49 u 22. minuti, Zadrani su potom imali i napad za dodatno približavanje, a nakon što ga nisu iskoristili, krenuo je Cibonin nezaustavljivi nalet.

U odmaku na +20 prvi je impuls dao Gordon, s dva prodora i polaganja, pa tricom za 64:51, a nakon što je zadarsku zonu s kojom je tada igrao Jusup tricom probio i Bogdanović, na semaforu je stajalo dotad najvećih +16, 69:53 u 28. minuti. Seriju od 9:0 za okruglih 20 razlike upotpunio je, pak, Leon Radošević - i utakmica je uoči završnih deset minuta bila praktički riješena.

U posljednjih deset minuta umorni Zadrani više nisu mogli ozbiljnije zaprijetiti domaćima. Tomasovim zakucavanjem prednost je bila i na velikih +27, 92:65 dvije i pol minute do kraja, a na kraju je na semaforu ostalo upisano 22 razlike.

Cibonu su u petoj vodili Bogdanović (21 poen, šut 8/12, 5/8 za tricu), Marko Tomas (18 poena) i iznenađenje sezone, Leon Radošević (17 poena). Najefikasniji Zadrani bili su Perić sa 17 poena i Stipčević sa 16 poena i šest asistencija.

Ivor Krapac/ sportnet.hr