Bojan Stanić: HKK Zrinjski treba košarkaški dom

Kako riješiti problem dvorane u Mostaru, para nema i treba li nam uopće ta dvorana?

Pare nisu problem, jer para nema, ali postoji način kako to riješiti. Znamo da je u gradu teška ekonomska situacija, ali mi imamo koncept kako riješiti problem i cijelu financijsku konstrukciju što se tiče dvorane. Potrebe HKK Zrinjski su jedan košarkaški dom koji će služiti isključivo za košarku. Osim dvorane taj dom bi trebao imati restoran i fitnes centar, i naravno uredske prostorije. Naravno, taj dom bi bio dom cijelog grada i mi smo svjesni činjenice da svako onaj tko se u ovo doba globalizacije zatvara u malu sredinu, on se na taj način i ograničava. Mostar je veliki grad koji je oduvijek rasadnik dobrih košarkaša, i grad Mostar treba tu svoju košarkašku dvoranu. Pošto je HKK Zrinjski najveći košarkaški klub u gradu on treba i biti nositelj toga projekta.

Ovo dakle nije priča o ovoj velikoj dvorani koja se pravi zadnjih tridesetak godina?

Ne, mi sada pričamo o košarkaškom domu za koji smo predvidjeli lokaciju na Kantarevcu i za taj projekt imamo potpunu potporu Sportskog saveza grada. Velika gradska dvorana bi u pravom smislu trebala biti gradska i koja bi trebala biti višefunkcionalna, ne samo košarka i ne samo sportska. Sportska dvorana na Bijelom Brijegu nije funkcionalna i nije adekvatna, ali usprkos tome koristi je veliki broj sportskih kolektiva. Kada bi napravili taj košarkaški dom to bi rasteretio dvoranu na Bijelom Brijegu, i u tom slučaju više prostora bi dobili rukomet i mali nogomet.

Ove godine je HKK Zrinjski odigrao najlošiju sezonu otkako je u prvoj ligi. Koliko je tome pridonio taj nedostatak termina za treniranje zbog zauzetosti dvorane?

Nedostatak dvorane je samo akumulirao nedostatak mladih talenata u gradu i zbog toga je HKK Zrinjski bio prisiljen tražiti igrače na tržištu. U tom segmentu smo se trudili dovesti optimalno najbolje igrače za planirani novac kojim smo raspolagali ili za koji smo imali usmeni dogovor sa sponzorima da ćemo ga raspolagati. Nažalost ti usmeni dogovori se nisu realizirali, ali ta dvorana je akumulirala sve te probleme. Gradske vlasti su izrazile spremnost da pomognu realizaciju te dvorane, koja će biti samo košarkaška i koja će biti dostupna košarkašima 24 sata dnevno, i to svim košarkašima, a ne samo HKK Zrinjski.

Sa obzirom na interes zadnjih sezona, da li je košarka zamrla u Mostaru?

Ne mogu se sa tim složiti i mislim da košarka nije zamrla u Mostaru. Ja osobno ne vidim stanje tako lošem, te  vidim promjene u svijesti ljudi u gradu što se tiče košarke i sporta općenito. Vidim da se rađa svijest kod roditelja koji žele da im se djeca bave sportom, i da se maknu sa kompjutora i iz nekog virtualnog svijeta. Košarka je sport koji obilježava grad Mostar. Mostar je iznjedrio i Dražana Dalipagića koji je član košarkaške Kuće slavnih, i niti jedan drugi sport u gradu ni u regiji nema sportaša na takvoj poziciji. Osim njega ne treba ni spominjati sva ona košarkaška imena koja su pronijela slavu grada Mostara širom svijeta.

Kako izaći iz ove krize u koju je ušao HKK Zrinjski?

Mi smo prepoznali probleme u kojima se našao grad i zbog čega nema para za košarku, ali ni za ostale sportove u gradu. Mi ćemo gradu ponuditi jedan vid suradnje. Suradnja će ići u tom smjeru da grad Mostar nama odobri i dozvoli korištenje atraktivnih gradskih marketinških lokacija za panoe koje smo spremni mi o svom trošku napraviti i postaviti. Na osnovu tih marketinških lokacija mi bi uspostavili bolju suradnju sa našim sponzorima. Grad Mostar bi sa tim omogućio da se mi sami financiramo, i da sami zaradimo novac neophodan za rad kluba. Grad nema novca za sport, slažemo se da je situacija teška, i nama je potrebno samo da nam se omogući da budemo samoodrživi.

Toliko za sada od ambicioznog direktora HKK Zrinjski koji je pun kako ideja, tako i entuzijazma oko svega o čemu smo pričali. Nadamo se da će se od gore navedenog nešto i ostvariti, jer grad Mostar treba svoj HKK Zrinjski, a HKK Zrinjski treba dvoranu i načine da opstane u ovom teškom vremenu.

hercegovina.info