Atlantic Grupa preuzima Cibonu

Cibona

Tomu je tako jer u hrvatskom sportu više nema čarobnih štapića. Po riječima predsjednika kluba Ive Jelušića, klupska imovina procijenjena je na 49 milijuna kuna. Po njegovim riječima, toliki je i klupski dug, pa bi se prodajom poslovnih prostora došlo na nulu. Treba znati da svaki mjesec postojanja Cibone stoji više od dva milijuna kuna, pa se sa svakim mjesecom oklijevanja dug kluba za toliko povećava.

Emil Tedeschi, predsjednik uprave Atlantic grupe, ponudio je rješenje. Riješite vi sve dugove do ove sezone, a mi ćemo preuzeti klub i pobrinuti se za ovosezonske ugovore igrača i trenera. S tom idejom slaže se i predsjednik Jelušić:

– Slažemo se s tim uvjetima i ako je Tedeschi spreman, sutra ćemo potpisati takav sporazum. Moramo sve riješiti za mjesec dana.

S obzirom na 32 lokala u sklopu Cibonina kompleksa, parkiralište i dvoranu, koja je formalno-pravno gradska, ali je korisnicima iznajmljuje klub, hrvatski je košarkaški prvak možda i hrvatski sportski klub s najviše imovine. Da je klupsko vodstvo tužilo Grad Zagreb kada je to "nacionalizirao", danas bi i dvorana bila klupska.

Ono što je u drugoj polovici 80-ih Mirko Novosel svojom menadžerskom sposobnošću osigurao klubu, danas je Ciboni prilika za čupanje iz živog blata.

– Uoči Univerzijade dvoranu nije gradio grad, nego klub. Mi smo prodavali ciglice, stolce, igrali propagandne utakmice. Iz fonda Univerzijade dobili smo samo 10 posto, 90 posto sami smo osigurali. Mi smo izmislili i neboder. Imali smo 4,5 milijuna tadašnjih dinara po četvornom metru. Tada je gradnja četvornog metra stajala 28 milijuna, a prodavali smo ga za 32,5 milijuna dinara – kaže Novosel.

U sklopu Cibonina kompleksa, osim dvorane, sagrađeno je tada i 40 lokala.

– Jedan smo dali Zagrebu, jedan Draženu. Dok sam bio u Italiji, nakon sukoba sa Šajberom, ostali smo bez još šest, tako da su morala ostati 32 poslovna prostora – uvjeren je Novosel.

Ciboninim zaposlenicima nije drago da se ono od čega su dobivali plaću prodaje. Jelušić drži da se boje novog vlasnika koji bi dolaskom ta radna mjesta učinio upitnima. No, niti uza stečaj ishod ne bi bio drugačiji.

Ako je mjerilo broj poslovnih prostora, onda je Cibona daleko ispred svih hrvatskih klubova. Prvi pratitelj Zadar ima parkiralište i nekoliko poslovnih prostora.

Zagrebov centar Nikša Prkačin, inače prošlogodišnji kapetan i dugogodišnji igrač Cibone, smilovao se svom bivšem klubu. Prkačin je najprije zasjeo zadužnicom na Cibonin račun da bi naplatio milijun i pol kuna duga, no potom su ga neki ljudi iz Cibone zamolili da bude malo popustljiv kako bi klupski djelatnici mogli dobiti plaće. Kako Prka nije srca kamenoga, pristao je da mu isplate 500.000 kuna, pa da privremeno povuče zadužnicu s klupskog računa na koji će potom ponovo zasjesti.

vecernji list