Ante Nazor – čovjek koji čapljinskoj košarci vraća staru slavu

HKK Čapljina
Upravo u toj činjenici zagriženiji ljubitelji košarke koja je za Čapljince sport ' numero uno ', spremni su se zakleti da bolje košarke nisu gledali od Kukočeve i Rađine Jugoplastike, odnosno Splita, do one koju je protiv Širokog HT Eroneta u Kupu, prikazala Čapljina Lasta.

Evo što o novoj sredini i svom utjecaju kaže trener Ante Nazor: „ Tu su tradicija, pa predivna publika, a nadasve igrači. Ja sam jedan od onih trenera koji košarku ne doživljavaju kao sport trenera nego kao sport igrača, a ja sam tu da pomognem da nešto najbolje iz njih iziđe na površinu. To su momci i pokazali, posebice protiv Širokog.

Skromnost je kažu – vrlina, ali ipak ostaje činjenica da se u proteklih godinu dana od vašeg dolaska, stalno probijali rezultatski ciljevi, ono što se planiralo za pet stiglo je za jednu sezonu?

- Mislim da treba ostati čvrsto na zemlji i stvari postaviti ovako: Ja sam zanatlija, ja jednostavno ovdje odrađujem posao koji mi je namijenjen, mislim da uprava kluba treba imati viziju i osigurati uvjete. Mislim da se ovdje može puno više i puno bolje, bitke se dobivaju, ali ratovi se ne mogu dobiti bez prave logistike. To je put kojim ova sredina koja zaista zaslužuje košarku u samom vrhu, treba ići.

Koliko vremena treba za stabilizaciju sadašnje ekipe, pa da podjednako dobro igra i u gostima ?

- Kako prvenstvo odmiče imamo mi i kontinuitet igara na strani. Zaista je teško zbog niza čimbenika o kojima ne bih ovom prigodom, usporediti utakmice kući i na strani, a to se veže za opće stanje u ligi. Mislim da smo već prikazali dobre partije i na strani. Protiv Igokee u Aleksansdrovcu imali smo egal tri minute prije kraja, protiv Hercegovca u Bileći minutu i pol, dobili smo Zrinskog u Mostaru, dobro smo igrali u Tuzli… Pokazala je ova momčad da može, ali za dalje treba još bolja uigranost, stabilan klub kojem rejting raste, kao i respekt kod protivnika i sudaca. Mislim da idemo u željenom smjeru.

Nakon iskustava u protekle dvije polusezone kao dobar poznavatelj prilika i u svjetskoj košarci, gdje bi svrstali bosanskohercegovačku ?

- Pa mogu je usporediti sa hrvatskom ligom. Ovdje je kud i kamo teže! Prvenstveno jer se košarka igra zbog publike, a ovdje ima dosta vrućih terena, dok u Hrvatskoj ima dosta terena gdje se čuje zvuk lopte i škripa tenisica. Puno je teže igrati u ovakvim uvjetima. Dobro Hrvatska ima četiri kluba u NLB ligi, BiH dva, što znači da je gro kvalitete ostao u ligi, za razliku od Hrvatske. Mislim da bi trebalo da se u bh ligu ne ulazi na osnovu entiteta nego kvaliteta i da nema ovakvih pritisaka. Ove godine možda će ispasti i četiri kluba, a to je pogubno. Ja se ne bojim, ali neki treneri se boje dati priliku mladim igračima kad se igra na rezultat. Kad bi se te stvari posložile mislim da liga može biti respektabilna i proizvoditi igrače, a ne samo uvoziti iz Crne Gore, hrvatske ili Srbije. Čelnici u Sarajevu trebaju voditi računa o tom segmentu“. Da brod Čapljina Laste plovi u željenom smjeru potvrđuje i druga prvenstvena pobjeda u gostima, protiv Sutjeske u Foči 73:62.

Kup

Izbacivanjem Širokog HT Eroneta, u četvrtfinalu, Čapljina Lasta je napravila najveće iznenađenje tekuće sezone, a o očekivanjima u završnici čiji će možda biti domaćini trener nazor kaže: „ Treba sačekati ostale rezultate, uz nas i Slobodu, mislim da će se plasirati Bosna i Igokea. Ne znam što bi rekao, pripremat ćemo se, raditi. Možda će sada apetiti i očekivanja porasti, ali treba ostati čvrsto na zemlji i nastaviti s još jačim radom, to je za mene jedina formula “.

  ČAportal.info