Ante Mašić: Aco Petrović me pozvao u BIH reprezentaciju, ali sam neodlučan

Očajnički vapaji košarkaških fanatika su sve izraženiji zbog nekoliko razloga. Prvi razlog nezadovoljstava je isključivo sportske naravi, a radi se o kroničnom nedostatku značajnijeg uspjeha nacionalne selekcije na velikim natjecanjima. Pored toga, poklonici košarke zasigurno su frustrirani višegodišnjom medijskom “blokadom“ košarke, prije svega od strane HRT-a, gdje se propagira novi nacionalni sport-hokej, koji polako ali sigurno, s malih ekrana potiskuje i toliko ljubljeni nogomet.

Upravo u teškim trenucima za hrvatsku, bosansko-hercegovačku, a kao što čujemo i duvanjsku košarku, odlučili smo objaviti jednu pozitivnu košarkašku priču, o Anti Mašiću (u gradu poznatiji kao“Bili“), košarkašu hrvatskog prvaka HKK Zagreb. Zbog sustavne medijske marginalizacije košarke, većina Duvnjaka nije na adekvatan način informirana o karijeri Ante Mašića, te nema priliku uživati u njegovim aktualnim nastupima za HKK Zagreb. S namjerom da se upoznate s još jednom svijetlom duvanjskom sportskom pričom, donosimo najznačajnije detalje iz Mašićeve bogate karijere.

Ante Mašić prve korake u košarkaškoj karijeri čini u osnovnoškolskoj dvorani Ivana Mažuranića, u sklopu škole košarke HKK Tomislav. Na treniranje košarke odlučio se u trenutku kada seniorski sastav HKK Tomislav prolazi kroz “zlatno doba“ svoje povijesti. Upravo su sportski uspjesi seniorskog kadra, doprinijeli popularizaciji košarke u Tomislavgradu, koja se očitovala u punoj dvorani iz kola u kolo. Ante priznaje da su ga uspjesi seniorske momčadi, te tadašnja popularnost košarke u našem gradu, ponukali na treniranje toga sporta. Uskoro s kadetskom momčadi HKK Tomislav postaje viceprvak lige Herceg-Bosne. Već tada Ante pokazuje izniman košarkaški talent, dominirajući u izravnom srazu s najperspektivnijim igračima u BiH, Stankom Baraćem (aktualni reprezentativac Hrvatske) i Mirzom Teletovićem (reprezentativac BiH). Mašićeve uspješne nastupe u mlađim kategorijama Tomislava ubrzo se uočili menadžeri, te Ante odlazi u HKK Zrinjski. U  mostarskom prvoligašu Ante provodi tri i pol sezone, gdje bilježi značajnije nastupe za seniorsku momčad. Posljednju sezonu u Zrinjskom, Mašić ostvaruje respektabilne brojke, s 18 koševa u prosjeku postaje druge strijelac Lige za prvaka BiH. Pored nastupa za Zrinjski, “košarkaško ime“ u Hercegovini, Ante Mašić stječe zapaženim nastupima za HKK Posušje (pola godine), te za HKK Brotnjo iz Čitluka (jednu sezonu). Antine kvalitetne košarkaške izvedbe na bosansko-hercegovačkim parketima u sezoni 2006./2007. izazvale su veliki interes stručnjaka izvan granica BiH. Iako se tijekom ljeta 2007. godine u javnosti spekulirao kako je KK Cedevita klub u kojem će nastaviti karijeru, Mašić se ipak odlučio košarkaški afirmirati u Sloveniji, u KK Zlatorog Laško.

Ante Mašić u Sloveniji provodi dvije sezone od 2007.-2009. godine, gdje je kao drugi strijelac kluba i ponajbolji igrač UPC lige, skrenuo pozornost cjelokupne slovenske javnosti. Doista, u trenutku dok hrvatsko-slovenskim odnosima dominira sukob oko Piranskog zaljeva (Savudrijske vale), za razliku od hrvatskih političara, Ante postaje miljenik košarkaških poklonika, napose navijača Laškog. Također, nakon konstanto dobrih nastupa u Sloveniji, našao se na širem popisu reprezentativaca BiH u kvalifikacijama za Eurobasket 2009. godine, ali nije ubilježio službeni nastup za A-reprezentaciju BiH.

Ipak, prekretnica u Mašićevoj karijeri uslijedila je 2009. godine, kada je dres Laškog zamijenio onim KK Zagreba, čije boje brani već treću sezonu. Smatramo da je prošlogodišnje osvajanje kupa i prvenstva Hrvatske, te osiguravanje nastupa u Euroligi, kruna dosadašnje karijere Ante Mašića. Iako je tijekom cijele sezone pružao kvalitetne nastupe, njegova forma doseže vrhunac u finalnim okršajima kupa i prvenstva, kada se  pokazao  kao “čovjek odluke“, time je dao značajan obol pri osvajanju titula. Košarkaške stručnjake, pored ključnih poena u finalnom dvoboju s Cedevitom, Mašić je oduševio odličnom obranom nad novopečenim reprezentativcem Hrvatske Draperom. Zbog navedenih činjenica, poklonici košarke u Tomislavgradu, ostali su razočarani kada se Ante Mašić nije našao, barem, na širem popisu reprezentativaca Hrvatske za Eurobasket 2011. godine u Litvi. Tada se neprofesionalno ponio KS BiH, koji je u javnost plasirao dezinformaciju, tvrdeći da je Ante Mašić odbio sudjelovati na pripremama reprezentacije za Eurobasket, mada njega nitko od djelatnika Saveza nije kontaktirao, niti službeno obavijestio o pozivu u reprezentaciju BiH.

Za razliku od njih, mi smo kontaktirali Antu Mašića, te vam ekskluzivno prenosimo njegova razmišljanja, o košarkaškom usponu, o trenutnim aktualnostima u karijeri, ali i planovima za budućnost.

Ante, s obzirom da si u bogatoj košarkaškoj karijeri promijenio više klubova, reci nam za koji klub ti je bilo najdraže nastupati i zašto?

-Najbolji klub za koji sam igrao je Zagreb, po svim segmentima. Ujedno mi je KK Zagreb i najdraži klub za koji sam nastupao, jer sam se dobro uklopio e ekipu, postali smo odlična klapa, što je rezultiralo osvajanjem duple krune prošle godine. Odmah iza Zagreba je Zrinjski, u tom klubu sam naučio sve o košarci, zbog te činjenice uvijek će mi biti drag.

Koji grad ti je ostao u najljepšem sjećanju?

-Zagreb, u njemu sam se snašao kao i kod kuće.

Kojeg  suigrača u dosadašnjoj karijeri posebno cijeniš? Možeš li izdvojiti stručnjaka koji je najzaslužniji za tvoj košarkaški progres?

Omiljeni suigrač definitivno mi je Kruno Simon, iako sam do sada imao doista jako dobrih suigrača, ali on je na prvom mjestu. A trenera koji su zaslužni za napredak ima dosta. Počeo bih sa Zelenikom i Bubalom iz Zrinjskog, koji su ujedno i najzaslužniji za moj razvoj. Zatim, moram spomenuti Novakovića, Pipana i Bajramovića. Potonji me doveo u KK Zagreb, te da nije bilo njega tko zna u kojem smjeru bi se moja karijera razvijala?

Tko ti je najveća podrška u životu, karijeri?

Najveća podrška u životu, ali i karijeri su mi obitelj i cura.

Ovim saznanjem da si sretno zaljubljen razočarali smo naše vjerne čitateljice. Tko se brine o tvojoj karijeri, jesi li i ti u trendu pa glavnu brigu vodi menadžer?

Naravno, o mojoj karijeri brigu vodi menadžer Dujmović, koji je dosada učinio za mene mnogo pozitivnih stvari, na čemu sam mu vječno zahvalan.

Prošle godine Zagreb je osvojio PH gdje si dao velik doprinos, kako si to doživio? Vjerujemo da se slavilo do duuugo u noć. Možeš li svojim Duvnjacima opisati kako ste to proslavili, što se pilo, ili da ti skratim muke navedi samo što nije…

Da, prošle godine zbog duple krune smo imali razloga za slavlje. Osvajanje PH mi je najdraži trofej, a sa Zagrebom sam osvojio i dva kupa Hrvatske. Neopisiv je osjećaj biti prvak Hrvatske, pogotovo jer nam nisu davali puno šanse, za većinu analitičara Cedevita je bila izraziti favorit u finalu. Uff, zato smo titulu i na najbolji način proslavili, a pilo se svašta i u jako velikim količinama hahaha.. 

Sigurni smo da nakon deklasiranja Cedevite, niste ispijali istoimeno piće. No, osvajanje titule osiguralo vam je nastup u Euroligi što je poseban trenutak i san svakog košarkaša, kakav osjećaj je nastupati u elitnom europskom natjecanju?

Uistinu je nastup u Euroligi jedan poseban doživljaj. Sama pomisao da igrate protiv ponajboljih igrača u Europi je nešto posebno. Sjećam se svoje prve utakmice u Bambergu, puna dvorana, gromoglasno navijanje i onda himna Eurolige, cijeli sam protrnuo, taj osjećaj nikada neću zaboraviti..Nastup u Euroligi je san svakoga košarkaša i svi moji ciljevi za budućnost vezani su uz igranje Eurolige.

Jesi li zadovoljan nastupom Zagreba u Europi? Svojim igrama? Jeste li uspjeli obići neku europsku metropolu?

-Mislim da svi možemo biti zadovoljni nastupom u Euroligi, jer je to veliki iskorak za jedan tako mali klub, kao sto je Zagreb. Ipak treba uzeti u obzir, da smo prvi put u povijesti kluba igrali u elitnom natjecanju i dosta igrača nije nikad igralo Euroligu. Što se tiče mojih nastupa, dobro sam odigrao neke utakmice, ali sad kad vratim film unazad mogao sam još malo bolje odigrat pojedine utakmice. Međutim, nadam da ce u budućnosti imati priliku igrati u Euroligi, te poboljšati učinak..Obišli smo dosta metropola i ponešto vidjeli, ali zbog nedostatka vremena nismo vidjeli koliko bih volio.

Ante, kako se kao čovjek koji je odrastao maloj sredini snalaziš u metropoli? Jesi li zadovoljan životom u Zagrebu?

Ma, snalazim se kao kod kuće, već od prvog dana sam se navikao, jer ima dosta Duvnjaka pa se s njima i družim. Život je jako dobar, veliki je grad možeš naći sve sto te zanima i nikad mi nije dosadno, obožavam otići u kazalište, pogledat kvalitetnu operu haha.

Ove godine KK Zagreb je imao dosta promjena unutar ekipe, na kakav način su se stalne promjene u rosteru odrazile na atmosferu u ekipi?

Da,  ispostavilo se da je najveći hendikep odlazak najboljeg igrača Luke Žorića, a dovedena pojačanja nisu u njegovom rangu. Atmosfera je od početka sezone na zavidnom nivou, jer je ostalo dosta igrača od prošle godine. Samo smo na početku sezone loše igrali, no uspjeli smo se rezultatski dignuti, čime se atmosfera odmah popravila.

U medijima se spekulira kako uprava ne ispunjava obaveze tj. kako plaće kasne, je li istina? U tom kontekstu, koliko si zadovoljan radom uprave?

Plaće kasne nije to neka tajna, ali kasne kao i u svakom klubu. KK Zagreb ima problema s redovnim plaćanjem, ali na kraju uvijek sve plate, tako da smo mi navikli na takav način funkcioniranja. Mislim da uprava čini sve što može, ali jednostavno sponzori ne plaćaju na vrijeme. Mi igrači smo svjesni društvene krize, pa smo se pomirili s činjenicom da plaće konstantno kasne.

Kakav je plan za nastavak sezone? Cedevita, koja je nedavno osvojila kup Hrvatske, slovi kao favorit u PH? Hoćete li im ponovno pomrsiti račune?

Plan je boriti se za prvaka jer mislimo da imamo ekipu koja je spremna  to ostvariti, pogotovo ako nam Simon ostane. Da, oni slove za prvaka, ali znate da su i prošle godine bili papirnati favoriti. Vjerujte mi, mi smo i ove godine slino motivirani da im pomrsimo račune, pa neka bolji pobjedi.

Što misliš da bi najviše trebao ispraviti u svojoj igri?

Planiram najviše raditi na  kontroli lopte, mislim da sam u tom segmentu najslabiji, poboljšanjem tehnike vođenja, doći će i prodori pod koš.

-S obzirom da živiš od košarke, slažeš li se s nama kako je košarka godinama marginalizirana, te da godinama gubi na popularnosti-ponajviše zbog izostanaka tv prijenosa?

Apsolutno, godina je nema na televiziji, mislim na ovim dostupnijim televizijskim kanalima. Ne znam koji je razlog tome, možda zbog reprezentacije koja nema velike rezultate.

E sada jedno pitanje, koje možda naše čitatelje najviše zanima, očekuješ li poziv novog-starog izbornika Hrvatske Jasmina Repeše?

Ne očekujem poziv  Repeše, jer je Hrvatska reprezentacija iznimno jaka. Uostalom, nisam dobio poziv kada je konkurencija bila slabija.

Bi li se odazvao pozivu izbornika BiH Ace Petrovića?

Evo, za TGportal ću medijski prvi puta kazati, kako mi je Petrović uputio poziv u BiH reprezentaciju. Ali, još sam neodlučan.

Zašto?

Ne bih o tome!

 Ante, već si istaknuo kako i u budućnosti planiraš igrati u euroligaškom klubu? Jesi li pri tome mislio na KK Zagrebom? Ili je na pomolu neki transfer u inozemstvo? 

Planovi za budućnost su zasada vezani za Zagreb, imam ugovor do kraja sezone pa ćemo onda misliti kuda dalje.

Ne znam jesi li informiran, ali klub u kojem si krenuo trenirati košarku HKK Tomislav odlukom uprave istupio je iz natjecanja, kako gledaš na taj potez?

Tu žalosnu vijest o Tomislavu sam nedavno pročitao na internetu, mislim da je to katastrofa za naš sport u Tomislavgradu, je dolje ima talentirane djece, samo im treba omogućiti uvjete da treniraju, a rezultati će doći s vremenom. HKK Tomislav trebaju preuzeti mladi ljudi, koji imaju ambicije napraviti nešto konkretno za boljitak kluba. Mislim da treba pokrenuti klub ispočetka i napraviti plan programa na vise godina, 5-10,a ne “krpiti“ se  godinu za godinom i onda to rezultira ovakvom situacijom.

Nadamo da nećemo morati čekati tvoj povratak da bi se duvanjska košarka podigla iz gliba. Planiraš li se s vremenom vratiti u rodni Tomislavgrad?

 Tko zna gdje će me život odnijeti, posao profesionalnih sportaša je nepredvidiv. Svako ljeto i blagdane provedem u Tomislavgradu, te rodni kraj posjećujem kad god imam priliku i gušt mi je dolje provoditi slobodno vrijeme. Ovom prigodom pozdravljam sve Duvnjake.

Ante, nama je bio gušt s tobom razgovarati. Hvala ti na iskrenim odgovorima, nadamo se kako se Aco Petrović neće naljutit što si nam prvima obznanio vijest o pozivu u reprezentaciju? I dalje ćemo pomno pratiti tvoje nastupe, naći ćemo način kako!

Krešimir Parlov /tgportal.net