Ivica Kostelić u godinu dana zaradi koliko Luka Modrić za mjesec i pol!

Pritom valja znati da u Europi nema transparentnog javnog objavljivanja plaća kao u Americi pa se zarade, uglavnom, procjenjuju.Luka Modrić (Real Madrid) najplaćeniji je hrvatski sportaš u aktualnoj sezoni. Slijetanjem u Mourinhovo jato zavrijedio je minimalnih 4,5 milijuna eura godišnje.

U zoni od četiri milijuna su Mario Mandžukić (Bayern), Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moskva) i Darijo Srna (Šahtjor). Kat ispod mogli bi se smjestiti ‘Ukrajinci' Eduardo da Silva (Šahtjor) i Niko Kranjčar (Dinamo Kijev) te Ivica Olić koji je bez odštete prošlog ljeta preselio iz Bayerna u Wolfsburg.

Sukno prvi na svijetu

Posljednje dvije godine većina najplaćenijih košarkaša Starog kontinenta stanuje u Rusiji i Turskoj jer klubovi iz te dvije lige plaćaju najmanje poreze. Pretpostavka je da je najplaćeniji hrvatski košarkaš Zoran Planinić (Himki, Moskovska oblast) koji ove sezone igra za oko 1,8 milijuna eura, a milijun zarađuje i njegov suigrač Krešo Lončar.

Jako dobro zarađuje u Hrvatskoj rijetko spominjani 217 centimetara visoki centar istanbulskog Efesa Stanko Barać - oko 1,4 milijuna eura. U sedmeroznamenkastoj regiji još su Ante Tomić (Barcelona - 1,2 milijuna) i Bojan Bogdanović (Fenerbahçe Istanbul - milijun).

Rukometaši i vaterpolisti višestruko su manje plaćeni, ali još uvijek bolje od, primjerice, hokejaša . Rukometni insajderi tvrde da su najplaćeniji hrvatski igrači Marko Kopljar (PSG) i Domagoj Duvnjak (HSV) s godišnjom plaćom od oko 220.000 eura. Pretpostavlja se da će ih sljedeće sezone prestići Igor Vori, kada na snagu stupi ugovor s Parizom kojeg pogone dolari katarskih šeika.

U vaterpolu se odnos vrijednosti potpuno promijenio raspadom talijanskog Pro Recca, odnosno odlaskom Gabrielea Volpija iz kluba. Ali megabogati Talijan nije povukao novce iz Rijeke pa je Dubrovčanin Sandro Sukno, koji od Primorja ubire godišnju "rentu" od 150.000 eura, trenutno najplaćeniji vaterpolist na svijetu.

Najplaćeniji hokejaš rođen i odrastao u Hrvatskoj je Borna Rendulić (oko 30.000 eura godišnje), kojeg je finski HPK Hämeenlinna poslao na posudbu u drugoligaša Peliitat.

Tenisač Marin Čilić i borac Mirko Filipović jedini su iz pojedinačnih sportova koji zaradom u posljednjih godinu dana mogu ući u krug milijunaša. Od Miamija do Miamija Marin Čilić je iz nagradnih fondova turnira uzeo točno 1,114.505 američkih dolara (neto oko 700.000 dolara), no takva vrsta zarade u teniskom svijetu je manji dio prihoda.

Od sponzora i garancija za nastupe Čilićev proračun je u istom razdoblju mogao narasti za maksimalno 700.000 eura. U ring s najplaćenijim hrvatskim sportašima može ući i Mirko Filipović koji je nakon povratka u K-1 zaradio oko milijun i pol američkih dolara.

Kostelićevi bonusi

FIS je nekidan objavio da je Ivica Kostelić u sezoni obilježenoj ozljedom koljena iz nagradnog fonda utrka Svjetskog kupa ubrao 205.379 švicarskih franaka, a srebro i peto mjesto sa Svjetskog prvenstva u Schladmingu donijeli su mu dodatnu 31 tisuću.

Kao i u tenisu, i u skijanju se bankovni račun više popunjava iznosima koji stižu od sponzora i proizvođača opreme za pobjede mjesta na postolju, medalje na velikim natjecanjima, kristalne globuse. Od listopada prošle do ožujka ove godine Kostelić je dvaput pobijedio, jednom bio drugi te još četiri puta treći pa se može pretpostaviti da je njegove minimalna zarada oko pola milijuna eura.

Nagrada Vlade

U godini u kojoj je postala olimpijska i europska prvakinja Sandra Perković nije mogla doći do takvog bogatstva. Na Olimpijskim igrama i europskim prvenstvima službeno nema nagradnog fonda, pa je najbolja hrvatska sportašica najviše je zaradila kroz Dijamantnu ligu.

Ukupni trijumf, šest pobjeda i jedno drugo mjesto obogatili su joj račun za bruto iznos od 106.000 američkih dolara. Nešto je kapnulo od sponzora, a hrvatska Vlada sva olimpijska zlata u pojedinačnim sportovima nagrađuje s okruglih 100.000 kuna.

NOGOMET

Luka Modrić (Real Madrid)

4,5 milijuna eura

KOŠARKA

Zoran Planinić (Himki)

1,8 milijuna eura

TENIS

Marin Čilić

1,2 milijuna eura

BORILAČKE VJEŠTINE

Mirko Filipović

1,2 milijuna eura

SKIJANJE

Ivica Kostelić

750 tisuća eura

RUKOMET

Domagoj Duvnjak (HSV)

220 tisuća eura

VATERPOLO

Sandro Sukno (Primorje)

150 tisuća eura

ATLETIKA

Sandra Perković

95 tisuća eura i "nešto je kapnulo od sponzora"

HOKEJ NA LEDU

Borna Rendulić (HPK)

30 tisuća eura

Izvor: Jutarnji.hr