Hrvatski olimpijci dočekani na Trgu bana Jelačića

Okupljenima su se obratili Lucija Zaninović i vaterpolski izbornik Ratko Rudić, koji je pozvao naciju da i dalje prati uspjehe hrvatskih sportaša, a obećao je navijačima da će se Hrvatska iz Rio de Janeira vratiti s još više odličja.

Hvala na odličnim rezultatima koji su bolji nego ikada do sada, ali ne treba se ni time opterećivati, da ste se vratili s manje medalja ništa se bitno ne mijenja, da ste osvojili koju više super. Sport je prije svega kultura i način života, naglasio je na prijemu u Vladi RH premijer Hrvatske Zoran Milanović.

Najavio je da će Vlada ispoštovati obećanje i uvesti naknade za osvajače olimpijskih medalje, koje će, rekao je, biti malo više nego simbolične te će sportašima nakon 45. godine života osigurati pristojnu budućnost, javila je HRT.

Koristit će ih, dodao je, diskrecijskim pravom oni koji to žele, oni kojima trebaju, a oni kojima ne trebaju sami će ocijeniti koliko je u redu da ih koriste, ali im to nitko neće priječiti. Ovo je zarađeno i obveza je zajednice i dobar običaj da se to prizna, rekao je Milanović.


Olimpijske igre u Londonu bile su najuspješnije u povijesti hrvatskog olimpizma. Saukupno šest medalja - tri zlatne, jednom srebrnom i dvije brončane - Hrvatska je zauzela 26. mjesto od 85 zemalja koje su osvojile medalje.