Gripa i sportaši

gripa, sportaši

SM:Trebaju li sportaši trenirati iako su prehlađeni?

- Ovisno o intenzitetu i simptomima koje prehlada uključuje. Ako se radi o laganoj prehladi, koja uključuje curenje nosa, suzenje očiju, bolno grlo i ako nije praćeno povišenom tjelesnom temperaturom lagani trening nije zabranjen. No veće naprezanje bi trebalo izbjegavati. S druge strane ako prehlada uključuje i kašalj, bolove u prsištu ili povišenu tjelesnu temperaturu ili ako se radi o gripi, trening radije preskočite.

SM: Koja je prevencija da do prehlade ne dođe?

- Redovito pranje ruku! Danas imamo dostupne i razne proizvode za suho pranje ruku, koji dolaze u obliku gelova ili otopina koji se samo utrljaju u ruke bez potrebe za ispiranjem. Dezinfekcija radnih površina. Izbjegavanje zatvorenih prostora u kojima se nalazi veći broj ljudi. Pravilna i redovita prehrana. Dovoljno sna, kada je naš organizam odmoran tada je i otporniji na razne patogene iz okoline. Lagana tjelovježba također povoljno utječe na jačanje imunološkog odgovora organizma,vjeruje se kako je razlog tome poboljšana cirkulacija, koja omogućuje stanicama imunološkog sustava da se brže kreću kroz organizam.

SM: Preporuka nekih od preparata za sportaše u hladnim vremenima?

- Što se tiče dodataka prehrani koji nam u hladnim vremenima pomažu u borbi s prehladama, svakako bi istaknula beta glukan, koji djeluje kao imunomodulator. Radi se o prirodnom spoju izoliranom iz stanične stijenke kvasca (Saccharomyces cerevisiae) i dokazano je brojnim studijama kako aktivno utječe na imunološki sustav. Potiče aktivnost makrofaga čija je glavna zadaća čišenje organizma od raznih patogena i svega onoga što organizmu ne pripada. Također primjećeno je da se primjenom beta glukana povećava brzina kretanja stanica imunološkog sustava prema patogenima, čime se oni brže uklanjaju iz organizma što u konačnici znači i brži oporavak od prehlade. Svakako treba spomenuti i cink, koji utječe na normalan razvoj stanica koje su posrednici u nespecifičnoj imunosti, te sudjeluje u nizu enzimskih reakcija. I na kraju nikako manje bitan vitamin C, kojeg naš organizam ne može samostalno sintetizirati i potrebno je osigurati dovoljan unos C vitamina, bilo prehranom ili dodacima prehrani.

SM: Utječe li trening pod prehladom na imunitet?

- Kao što sam već rekla, trening pod laganom prehladom je dozvoljen i može imati povoljan učinak na sam oporavak. Također umjerena tjelovježba povoljno utječe na imunološki sustam i može nas zaštititi od sezonskih prehlada. Trening u slučajevima težeg oblika prehlade ili povišene tjelesne temperature bi trebalo preskočiti. U tim slučajevima organizam se bori protiv virusa i potrebno je organizmu osigurati odmora kako bi se izborio s virusom. Trening bi dodatno iscrpio organizam i u tom slučaju vjerojatno i produžio sam oporavak od prehlade. Također treba spomenuti i to kako studije pokazuju da ekstremne količine intenzivnog vježbanja izazivaju suprotan učinak na imunološki sustav, te ti sportaši češće oboljevaju.

SM: Savjet , vezano za prehladu i trening, za buduće sportaše, pa i rekreativce ?

- Zaključno na sve već rečeno, vježbajte umjereno, odmarajte dovoljno, hranite se pravilno i slušajte svoj organizam.

Izvor: Sport Makarska