UFC 111: St. Pierre vs. Hardy

Kanadski Francuz Georges St. Pierre nakon više od pola godine stanke očekuje sedmu obranu naslova protiv Engleza Dana Hardyja. U međuvremenu je koketirao s hrvanjem i nastupom na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu, no za sada ipak ostaje u MMA sportu. O St. Pierreu gotovo sve znamo. Potkovan je gotovo u svemu, iznimno je brz, okretan i eksplozivan, prije i poslije borbe je izuzetno korektan, pobornik je fair-play pristupa, jednostavno sve naj za uvjerljivo najboljeg velteraša današnjice. Jedina dva poraza u karijeri je doživio od legendi, Matta Hughesa i Matta Serre, no obojici je kasnije uzvratio s kamatama.

 

S druge strane je "kokot" Hardy iz Nottinghama. 23 pobjede i šest poraza bez pretrpljenog nokauta su nešto slabiji skor od protivnikovog, no tu je sedam pobjeda u nizu, tu je tradicionalna engleska prepotencija koja uvijek anulira strah, a pošto je i okorjeli punker s vlastitom produkcijskom kućom možda će mu dobro doći i pobjeda nad ćelavim protivnikom. Šalu na stranu, borba će biti zbilja odlična s velikom početnom prednošću kanadskog borca, a treba uzeti u obzir i da je ovo UFC i da su sve opcije u potpunosti otvorene.

Borba za teškaški privremeni pojas donosi okršaj nesuđenog izazivača trenutnog prvaka u sjeni Brocka Lesnara, Shanea Carwina i odličnog Franka Mira. Potonji borac je svima poznat po svojim pobjedama nad Sylviom, Lesnarom i Minotaurom, nošenju pojasa i to u dva navrata, velikom rivalstvu s Lesnarom za kojeg bi volio da podlegne ozljedama nakon sljedeće borbe i teškoj prometnoj nesreći iz koje je izašao još jači. Zacrtao si je cilj ponovne borbe s rivalom i kako sam kaže na tom putu ga nitko ne može zaustaviti.

 

Njegov večerašnji protivnik ima gotovo nestvaran skor jer u jedanaest pobjeda nikada nije prešao u treću minutu borbe, dakle, sve je završavao u prve dvije minute. Jedan od najobrazovanijih boraca je prilično samozatajan i ničime ne otkriva svoje borilačke kvalitete kada ga susretnete na ulici. Nosi ponajveće rukavice uz Lesnara što dovoljno govori o tjelesnim atributima i meč s Mirom je okarakterizirao kao "veliku čast jer se bori s velikom legendom". Bilo što je teško prognozirati, gledajući prijašnja iskustva ovih boraca jedino možemo pretpostaviti da meč neće potrajati više od dvije minute iako se niti na tako nešto ne bi okladili jer je veliki međusobni respekt u pitanju. Navijači su za pobjedu Franka Mira iz već navedenog razloga, dok je Carwin favorit pravih poznavatelja sporta. Mi ćemo ustvrditi da je najbolje da pobijedi bolji.

Ostali srazovi donose duel parteraša, domaćeg Amerikanca Kurta Pellegrina i Brazilca Fabricia Camoesa koji nema poraza u posljednjih osam borbi, duel jednog od najboljih velteraša svijeta Jona Fitcha koji je u zadnjih sedam godina izgubio samo jednom i to od St. Pierrea (19-1 skor) i nasljednika Bruce Lee stila borbe, Ben Saundersa, te okršaj domaćeg borca, vrlo dobrog parteraša Jima Millera i Kanađanina Marka Boceka. Već četiri dana nakon ovog događaja gledat ćemo i Fight Night s borbama Florian - Gomi i Nelson - Struve što znači da nema odmora od odličnih MMA evenata...

Main Card (nedjelja, od 4 ujutro):
WW POJAS Georges St. Pierre Vs. Dan Hardy
HW POJAS Frank Mir Vs. Shane Carwin
LW Kurt Pellegrino Vs. Fabricio Camoes
WW Jon Fitch Vs. Ben Saunders
LW Jim Miller Vs. Mark Bocek

Ratko Martinović/sportnet.hr