U mostarskoj Borsi 124 polaznika škole juda

judo vojno
Naime, aktivnosti koje je proveo ovaj klub u protekla dva mjeseca bazirali su se na omasovljenje i učenje juda, a putem osnovnih škola na širem području Grada Mostara vršeni su upisi i prezentacije ove drevne borilačke vještine.

Treneri Borse proteklih mjeseci zajedno sa članovima kluba obišli su više škola sa područja Mostara, a putem prezentacija i razgovora, upoznavali su zainteresirane za ovaj olimpijski sport.

Trenutno klub ima 124 nova člana koji uz pomoć trenera vrše svoje prve judo korake. Treninzi se održavaju na četiri lokacije u Mostaru i to: judo dvorana u Rodoču, dvorana Srednje građevinske škole u Mostaru, dvorana osnovne škole na Rudniku i Područnoj školi u Vojnu.

Zbog velikog odaziva i zainteresiranosti iz kluba smo dobili obavjest da se upis produljuje sve do konca godine, a informacije o upisu možete dobiti na brojevima telefona 063/433-515, 063/858-515, 063/313-258 kao i na službenoj stranici kluba.

Ukratko o Judo klubu "Borsa" Mostar
Judo klub „Borsa" djeluje od 2006 godine, a u radu do danas ima zapažene uspjehe što se tiče rezultata Borsinih natjecatelja te isto tako realiziranih projekata. Cilj i svrha samog kluba je popularizacija judo sporta, kao i sporta općenito, odvajanje mladih sa ulice i od raznih poroka poput narkomanije, alkoholizma i kocke.

Judo klub „Borsa" trenutno broji  oko 250 članova, a među njima su osvajači mnogobrojnih medalja sa državnih, međunarodnih, balkanskih i Europskih prvenstava. Ukupno broji 56 državnih prvaka, 20tak balkanskih medalja te stotine medalja sa međunarodnih natjecanja širom Europe. Reprezentativci braća Franjo i Petar Zadro imaju zapažene rezultate i na Europskim prvenstvima. Franjo je 5., a Petar 2. u Europi.

U protekloj godini čak četiri Borsina člana proglašena su najuspješnijim sportašima grada Mostara. Marija Zelenika je najbolja djevojčica, Petar Zadro najbolji kadet, Franjo Zadro najbolji junior, dok je trener Željko Zadro najbolji sportski djelatnik.

Judo klub "Borsa" je jedan od tri najuspješnija judo kluba u Bosni i Hercegovini. Dva puta kroz godinu vrši se upis novih članova. Gotovo svaki vikend putuje se na natjecanja širom Europe.

Zemlje u kojima su do sada bili Borsini natjecatelji na natjecanjima su : Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Portugal, Nizozemska, Turska, Ukrajina, Slovačka, Češka, Švedska, Belgija, Crna Gora, Srbija, Bugarska, Rumunija, Grčka, Mađarska i Marocco.

Ukratko u judu
Judo je borilački sport nastao u Japanu, a osnivač juda je Jigoro Kano (1860.-1838.). Judo je ustvari skup probranih tehnika iz JuJutsu, a profesor Jigoro Kano sa navršenih 18 godina počeo se baviti borilačkim vještinama. Sve je to otežavala činjenica da je Jigoro bio dosta slab i krhke građe. Tehnike JuJutsu zahtjevale su dosta snage te je to bila otežavajuća okolnost koju je Jigoro Kana morao uspješno svladati. Ipak, 1982. godine nakon majstorske titule Jigoro Kano je razvio borilački vještinu u kojoj je omogućio slabijim borcima da svladaju veće protivnike.

Zajedno sa svojim učenicima osnovao je Kodokan institut na kojem će se napraviti i prvi judo koraci. Judo inače znači nježni put, a već 1886. godine u Tokiju policija organizira turnir Judo vs JuJutsu. U svih 15 mečeva judisti su svladali svoje protivnike i ucrtali judo u kartu borilačkih sportova.

Značajna godina za judo sport je 1964. Naime, te godine judo je ušao na Olimpijske igre u Tokiju gdje se nalazi i danas. Doduše od te godine samo su se muškarci borili u judu, da bi na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine na olimpijski tatami stale i žene.