FOTO  Sa juniorskog taekwondo prvenstva svijeta u Hammametu u Tunisu: Nedžad Husić treći na svijetu

taekwondo

... je boravila u tuniškom Hammametu koji je bio centar svjetskog taekwondo događaja, Prvenstva svijeta za juniore i kvalifikacija za Olimpijadu mladih.

Naša selekcija, predvođena izbornikom Harisom Husićem i natjecateljima Sadmirom Habibovićem i Nedžadom Husićem, članovima sarajevskog Novog Grada, je ostvarila povijesni rezultat za Bosnu i Hercegovinu.

Nedžad Husić se, nastupajući na Svjetskom juniorskom prvenstvu u kategoriji do 63 kg, okitio bronzanim odličjem i tako donio prvu svjetsku medalju za taekwondo sport Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na putu za postolje pobjedio je predstavnike Konga 30:9, Kine 12:4, Uzbekistana 37:23 i Turske 14:14 na zlatni bod, a u polufinalnoj borbi, nažalost poražen od predstavnika Italije 23:32.

Tijekom svog nastupa na Kvalifikacijama za Olimpijadu mladih, Nedžad je svladao protivnike iz Ruande i Hrvatske, a treću borbu poražen od predstavnika Ukrajine, te se ovom prilikom nije uspio kvalificirati za YOG.

Sadmir Habibović, koji je nastupao u kategoriji do 55 kg je poražen u prvom kolu borbi na kvalifikacijama za Olimpijadu mladih od predstavnika Španjolske, a na Svjetskom prvenstvu za juniore od predstavnika Maroka.

„Povijesni rezultat za Bosnu i Hercegovinu je u našim rukama. Prvi smo ostvarili rezultat na Svjetskom prvenstvu za taekwondo Savez BiH. Nedžad je dokaz našeg kvalitetnog rada i sistematskog pristupa trenažnom procesu i organizaciji. Medalja je konačna nagrada našoj posvećenosti i dugogodišnjem trudu i zalaganju. Nedžad je prošle godine na Europskom juniorskom prvenstvu također ostvario vrijedan rezultat osvajajući bronzanu medalju, a u narednom periodu ga očekuje i nastup na Mediteranskim igrama u seniorskoj konkurenciji, gdje takođe očekujemo vrijedne rezultate. Uz podršku Taekwondo Saveza BiH, općine Novi Grad Sarajevo, ministarstva sporta Sarajevske županije i Federalnog ministarstva sporta, te BH Telecoma i Elitnutritiona vjerujemo da uspjesi i na dalje neće izostajati." - izjavio je trener Haris Husić.