Prvenstvo u brazilskom Jiu Jitsu 5. studenog

jiu jitsa
"Napominjem da je ovo prvi turnir u povijesti ove vještine i sporta u Banja Luci, a biće održan u dvorani ‘Farma Sport Prom', jer nam je ta dvorana bila najpovoljnija. Još nam se nijedan sponzor nije javio iako je ipak u pitanju međunarodno natjecanje, pa ovim putem pozivam sve koji nas mogu sponzorisati da se jave", istaknuo je Đorđe Vasić, predsjednik "Fenixa" i glavni trener.

Na najavilo se najavilo i nekoliko velikih imena, kao što su Stefan Zvijer iz Slovenije, koji je MMA borac, ali će se ovom prilikom natjecati u kategoriji brazilskog Jiju Jitsu, i Tin Stojanac iz Hrvatske.

"Za sudionike su osigurane vrijedne nagrade", rekao je Vasić.

Akademija "Fenix" osnovana je 2014. godine u Banjaluci, a osnovni cilj je razvoj i promoviranje sporta i sportske kulture u gradu, prvenstveno kroz borilačke sportove.

"Ova akademija je prvenstveno jedno zdravo udruženje, koje pruža vrhunski ambijent i uvjete u kojima ljudi bez obzira na prethodno iskustvo, godine ili trenutnu kondiciju uče borilačke vještine, a prije svega, brazilski jiu jitsu, grappling i karate. Također osiguravamo i prilagođene programe samoobrane kao dio brazilskog jiu jitsu", rekao je Vasić.

Već treću godinu zaredom ova škola organiziraju i besplatnu obuku samoobrane za žene i djecu i kroz obuku je prošlo oko 400 zadovoljnih kandidata.

"Uspješno je završilo školu 50 djevojaka, jer obuka traje tri mjeseca. Sati su bili dva puta tjedno, ali ne mogu svi izdvojiti svoje vrijeme i bez obzira na to što je obuka besplatna ne završavaju je svi sa dobivenim certifikatima", rekao je Vasić.

Naglasio je da je ova obuka bitna za svaku pripadnicu tzv. nježnijeg pola, jer na obuci svladaju deset osnovnih vještina koje će moći koristiti u slučaju da ih neko napadne, jer smo u posljednje vrijeme, kako on kaže, suočeni s vrlo čestim napadima na žene. Prema njegovim riječima, ovo je najbolji način da se obrane.

"Problem je što mi nemamo nikakvu podršku, tražili smo sponzore, ali su nam gdje smo god došli rekli da je sve što radimo dobro, ali niko još nije odlučio da nam pomogne", rekao je Vasić.

On objašnjava da trenutno u klubu razmišljaju da jednom nedjeljno organizira obuku samoobrane za žene i djecu i da toj obuci prisustvuju svi zainteresovani, ali će morati sačekati malo bolja vremena.

"U našem klubu postoji program za djecu, na koji se mogu prijaviti mališani od četiri godine pa nadalje. Program je osmišljen na jedan jako interesantan način, sve je u vidu igara, oni na raspolaganju imaju 10 igara, koje su podijeljenje na tri nivoa i koje klinci moraju proći da bi nastavili obuku, a dok ne prođu jedan nivo ne mogu preći na sljedeći", objasnio je Vasić.

Prema njegovim riječima, brazilski jiu jitsa ne zahtijeva neku posebnu i veliku snagu, već tehniku i ne podrazumijeva udarce.

"Baveći se ovim sportom stječete izdržljivost zbog samih tehnika koje se koriste i koje zahtijevaju rad cijelog tijela, zatim ravnotežu i fleksibilnost, i ono najvažnije stječete znanje kako da se obranite u slučaju nekih napada", pojasnio je Vasić.

U Akademiji "Fenix" za sve koji žele da probaju da se bave ovim sportom prvih 15 dana vježbanja je besplatno, jer, kako kaže Đorđe Vasić, toliko dana je dovoljno da neko shvati da li je to sport za njega ili ne. Objasnio je da je ovo jedan globalni sport, koji se brzo razvija i jako je popularan, kako među muškarcima, tako i među ženama.