Predstavljamo: Marin i Veselko Brkić viceprvaci Europe u karateu

...pod vodstvom braće Klepić vraćaju se okićenim najsjajnijim odličjima.

U posljednjih nekoliko godina posebnu pozornost među mlađim natjecateljima privlače braća Veselko i Marin Brkić. Oni dominiraju svojom kategorijom, a kao dokaz toga jesu i medalje koje je teško sve i pobrojati.
Veselko pohađa 1. razred Gimnazije Mostar, a Marin: 8. Razred Osnovne škole A. B. Šimića Mostar.

Njihovo bavljenje karateom počinje u prvom razredu osnovne škole, osnovni motiv je bio druženje s vršnjacima i putovanja te nastupi na turnirima. Ubrzo su došli i prvi uspjesi, a oni su plod svakodnevnog kvalitetnog rada, talenta i upornosti. Uz karate Veselko je uspješno završio Osnovnu glazbenu školu Ivana plemenitog Zajca, smjer glasovir, a i Marin također.

Nositelji su smeđeg pojasa. Među najvažnije rezultate Veselko i Marin izdvajaju osvojena prva mjesta na turnirima: zlato na Međunarodnom turniru u Beogradu - Karate turnir Trofej Beograda - Beogradski Pobednik , Božićni Kup u Zagrebu, prvo mjesto na Cro Openu u Rijeci, "Grand Prix Croatia" - Samobor, Međunarodni karate turnir "Tuzla Open", Međunarodni karate turnir „Trofej Bara", te imaju više od 200 medalja.

U listopadu 2012. Godine Veselko je postao državni prvak BiH. To mu je jedna od najdražih medalja i jedan od najvećih uspjeha do tada. Marin je istog dana postao trostruki prvak države. Uzor u karateu su im višestruki svjetski i europski prvak Rafael Agajev, a od domaćih klupski majstori Mate Odak, Oliver Mandarić i Mensur Cakić.

8. veljače 2013. godine braća Veselko i Marin Brkić su se natjecali kao članovi reprezentacije Bosne i Hercegovine na 40. Europskom prvenstvu za kadete, juniore i 5. Evropski kup za U-21 u Turskom gradu Konya.
Osvojili su srebrne medalje i postali Europski Viceprvaci.

Marin Brkić je u prvom kolu dobio prezimenjaka iz Hrvatske Kristijana Brkića 4:2, u drugom kolu Makedonca Stefana Apostolovskog 4:0, zatim predstavnika Škotske Johnatana Gilmoura 1:0, nakon čega je izborio finale pobjedom Engleza Cuba Parrisa 1:0. U finalu se susreo s Grkom Tilemachosom Kanellidisom u kojem je izgubio 1:3. Marin Brkić tako se okrunio titulom viceprvaka Europe u kategoriji kadeta -57 kg.

Njegov stariji brat Veselko Brkić dobio je Talijana Antonia De Stefana u prvom kolu 3:0, zatim Austrijanca Andrea Gratzera 3:0, Grk Kontatinos Kirloglou nadmoćno je svladao sa 7:1 i u polufinalu predstavnika Švicarske Juliana Shanea uvjerljivo 3:0. U finalu je izgubio od domaćina Turčina Uygur Buraka, dovoljno za titulu viceprvaka Europe u kategoriji kadeta -70 kg.

Slijedeći sportski cilj im je svjetska medalja, a ulaskom karatea u svijet olimpijskih sportova i nastup na najvećem sportskom natjecanju. Svjetsko prvenstvo za kadete, juniore i Svjetski KUP "U-21" održat će se u studenom ove godine u Guadalahara, Španjolska.

Marin i Veselko su složni u mnogo toga i kažu:

"Najveće zasluge uz trenere Miroslava i Zdenka Klepića, za ove uspjehe pripadaju i našim roditeljima Snježani i Zlatku koji su nam najveća podrška u karijeri.

I dok se veliki broj mladih u našem gradu večerima zabavlja i eksperimentira s porocima, mi svoje večeri provodimo u teretani, a vikende na trim stazi, dajući zadnje atome svoje snage samo da postignemo onaj cilj koji želimo - da stanemo na postolje. Istina je da medalje ne stvaraju šampione, šampioni se stvaraju teškim radom, trudom i vječnim odricanjem, ali one uvijek dođu kao dobar poticaj i nagrada. Možda će netko na nekom natjecanju biti bolji od nas i pobijediti, unatoč ogromnom trudu koji uložemo u treninge i u samo natjecanje. Ali u tom trenutku nema mjesta negativnim emocijama, u tom trenutku smo sretni jer nam je netko pokazao da može bolje od onoga što smo mi radili. U tom trenutku pružamo ruku protivniku i iskreno mu čestitamo na pobjedi, s odlukom da od sada ulažemo još više truda i rada u treninge i čekajući trenutak da idući put stanemo na tatami, spremni na nove pobjede, spremni da se ponovno, zasluženo, popnemo na postolje".

hercegovina.info